Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
37,5 de milioane de euro aprobați de Guvernul României pentru investiția UACE de lângă Aeroport
Universal Alloy Corporation Europe, lider mondial în industria aeronautică și compania cu cea mai rapidă și constantă dezvoltare din zonă, a demarat o nouă investiție strategică în Maramureș, care va pune județul nostru pe harta mondială a industriei aeronautice.
Fabrica UAC Europe din Dumbrăvița a împlinit un deceniu de activitate în România și, în cifre, înseamnă astăzi peste 1.600 de angajați, sute de clienți mulțumiți și zeci de premii naționale și internaționale care atestă seriozitatea și profesionalismul companiei. Tocmai datorită acestui succes uriaș, investiția din Dumbrăvița a deschis drumul către alte proiecte ale Grupului Montana Tech Components AG, din care face parte UACE, în România. Astăzi, grupul are peste 2.000 de angajați în România și, pe lângă investițiile din Maramureș derulează mai multe proiecte importante în județele Satu Mare și Brașov. Însă punctul central al activității lor în România rămâne Maramureșul, prin investiţia din Dumbrăvița și prin noul proiect pe care UAC Europe îl va dezvolta în zona Aeroportului Internațional Maramureș din Tăuții Măgherăuș.
Daniel Vărzaru, Chief Financial Offi–cer UAC Europe a declarat, într-un interviu recent, că: „În cifre, proiectul din zona Aeroportului înseamnă peste 130 de milioane de Euro investiți, peste 1.000 de locuri de muncă create și peste 60.000 de mp de construcții, amplasate pe cele peste 40 de hectare de teren pe care compania le deține în zonă. Este o investiția strategică, unică nu doar în regiune și în țară, ci și în sud-estul Europei. O investiție gigant care se preconizează că în 5 ani va tripla cifra de afaceri a companiei și ne va consolida și mai mult poziția de lider mondial în industria aeronautică. Proiectul UAC Europe din Tăuți se va derula până în 2021 și va cuprinde producția propriu-zisă, care înseamnă extruziune titaniu, extruziune tuburi aluminiu, prelucrare titaniu, tratare și vopsire titaniu și subansamble; un Centru de Training și Organizația de Design”.
Pentru acest proiect, UAC Europe a depus o cerere pentru acordarea de ajutor de stat în cadrul schemei care are ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie. Despre acest ajutor de stat extrem de important acordat județului Maramureș de Guvernul României, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a arătat că este cea mai mare investiție privată aprobată de guvern și a subliniat faptul că este mândru că această finanțare vine în Maramureș.
„Statul Român va contribui efectiv cu aproape 40 de milioane de euro. Vorbim despre cea mai mare investiție privată aprobată de către Guvernul României și sunt mândru că se va face în Maramureș. Vreau să mulțumesc public președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pentru sprijinul constant acordat acestui proiect încă din anul 2017 și apoi ministrului Eugen Teodorovici pentru implicarea directă. Am avut în acest an, în calitate de președinte al Consiliului Județean Maramureș, alături de reprezentanții UAC, întâlniri succesive la București cu reprezentanții Guvernului pentru depășirea tuturor obstacolelor și putem spune azi, cu mândrie: Da! Se poate! Cu profesionalism și răbdare, în Maramureș lucrurile se schimbă în bine. Întreaga zonă de lângă investiția UAC și Aeroportul Internațional Maramureș va deveni, încet, polul de dezvoltare economică a județului”, a arătat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
În prezent se lucrează la partea de documentație, dar și la o serie de etape premergătoare construcției.
O parte din echipamentele noii fabrici UACE au ajuns deja, din SUA și, pentru a câștiga timp în implementarea proiectului, compania a amenajat o hală în care acestea sunt verificate și pregătite pentru asamblare. Hala pentru asamblarea echipamentelor a fost inaugurată recent de către Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer, împreună cu primii angajați de la fabrica din Tăuții Măgherăuș.
Totodată, săptămâna trecută a avut loc o altă etapă importantă: a început construcția fundației pentru presa principală. Directorul tehnic Nicolae Verdeș a explicat, într-un interviu recent, că: „Deocamdată am făcut platforma pentru depozitare și pregătire construcție, care are 60.000 de mp. S-au adus o parte din utilaje, și în paralel a început verificarea lor, se fac pregătiri pentru asamblare și se preconizează că se vor asambla probabil spre sfârșitul anului. Astăzi (miercuri, 31 octombrie) este prima săpătură pentru fundația de la presa cea mare - o presă de extrudare aluminiu de 14 inch, care poate extruda tuburi și profile mai mari decât facem acum la Dumbrăvița. Presa are 4.000 de tone forță, iar cea mai mare presă pe care o avem la Dumbrăvița are o forță de 2.500 de tone. Cea mai mare piesă are 90 de tone și necesită fundație specială, iar toată presa are în jur de 400 de tone.
După ce terminăm fundația, vom monta presa și apoi construim deasupra ei, pentru că e mai ușor să lucrezi așa și câștigăm și timp. Anul acesta vrem să începem să lucrăm la fundații, sunt vreo 300 de fundații de făcut în total, astfel că nu vor fi finalizate toate până la sfârșitul anului. În plus se lucrează deja la rețeaua de alimentare electrică, care va rămâne ca soluție de alimentare de rezervă, pentru că alimentarea electrică definitivă e o lucrare mai complexă, în care trebuie să venim cu o linie de 110 kw din satul Săsar”.