• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 27 Ianuarie , 2017

„2017 va fi un an al continuării proiectelor începute şi, cu siguranţă, a demarării de noi proiecte la nivel de comună”

La început de an, Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa, face o scurtă trecere în revistă a priorităţilor şi obiectivelor asumate pentru acest an. Anul 2017 va fi unul extrem de important pentru comuna Dumbrăviţa, deoarece este anul în care se încheie mai multe proiecte de investiţii şi anul în care vor fi demarate altele noi, ce vor deschide un nou ciclu investiţional la nivel local.

 

 

 

Reporter: Ce priorităţi aveţi pentru acest an în comuna Dumbrăviţa?
Felician Ciceu: În primul rând vreau să le transmit tuturor La mulţi ani, multă sănătate, tot ce îşi doresc şi un an mai bun decât anul trecut. Din punct de vedere administrativ, 2017 va fi un an al continuării proiectelor începute, plus, cu siguranţă, demararea de noi proiecte la nivel de comună. Dacă le luăm pe capitole, în ceea ce priveşte partea de învăţământ-şcoală, o veste bună este în–fiinţarea la Rus a unei şcoli profesionale, după discuţiile care s-au purtat anul trecut. De aici, implicit, ne revine şi o parte de investiţie pentru că va trebui să asigurăm logistica necesară infrastructurii şcolare, încercăm să reabilităm interiorul pentru a fi la standarde funcţionale actului educaţional.
Vom face o sistematizare pe verticală, o amenajare a curţii, un parc de joacă pentru copii în Rus, în parteneriat cu UAC Europe, şi asigurarea tuturor utilităţilor pentru funcţionarea optimă a actului educaţional la nivelul întregii comune. La partea de investiţii pentru cămine culturale avem în implementare un proiect amplu: „Modernizare şi extindere cămin Dumbrăviţa”.
Anul acesta se va finaliza, nu avem încă bugetul aprobat dar există resursa financiară la nivel de primărie pentru finalizarea investiţiei începute. Anul acesta sper că va intra în reabilitare şi dispensarul uman, o instituţie care deserveşte întreaga comună şi în care nu s-a intervenit pe partea de investiţii. Avem în lucru partea de proiectare şi apoi vom începe partea de solicitare avize, autorizaţii şi, implicit, investiţia.

Reporter: Care este stadiul proiectului de realizare a reţelei de canalizare?
Felician Ciceu: Proiectul de canalizare are termen de finalizare anul acesta, este vorba de extindere canalizare Rus, Şin­dreşti, Unguraş, Cărbunari.
Anul acesta lucrarea trebuie să se fina­lizeze, problema este că firma care execută lucrarea a intrat în insolvenţă. Sperăm să nu întâmpinăm probleme din acest punct de vedere.
Este o lucrare cu cofinanţare, 30% este asigurat de la bugetul local, 70% de la bugetul de stat, plus, pe străzi, pe unde este făcută cana­lizare, o să intervenim din bugetul local cu realizarea branşa­mentelor pentru populaţie ca să degrevăm strada de res­tul utilităţilor care mai sunt de realizat şi pentru a putea interveni ulterior cu alte investiţii şi mă refer aici la asfaltări.
Am lăsat la final acest lucru, pentru că în momentul de faţă comuna Dum­brăviţa este beneficiara a două proiecte cu finanţare guvernamentală, care vor avea termen de finalizare sfârşitul acestui an: DC 25 Rus-Satu Nou de Sus şi DC 26 Unguraş-Tăuţii de Sus.
La finele anului trecut am pregătit Studiul de fezabilitate pentru conti­nuarea lucrărilor şi vom depune cerere de finanţare acum, la începutul acestui an, după aprobarea bugetului, la Mi­nisterul Dezvoltării, pentru continuarea lucrărilor la drumul de la Unguraş la Rus, pentru că s-a terminat canali­za­rea, o să executăm  branşamentele în Rus şi Unguraş şi sper să obţinem finan­ţare pentru asfaltare. Studiul de fezabilitate este făcut deja de către primărie.

Reporter: Ce proiecte noi veţi demara în acest an?
Felician Ciceu: Tot la finele anului trecut am reuşit şi am finalizat un proiect pe care l-am avut în lucru anul trecut, iar în acest an o să-l dăm şi în execuţie: pe toate străzile din comună, unde este realizată canalizarea, să facem şi asfaltare. Proiectul tehnic este gata, iar anul acesta o să-l dăm şi în execuţie, după ce va fi aprobat bugetul.
Alt proiect pentru care am obţinut notificarea, la începutul acestui an, este un proiect pe măsura 7.2, FEADR, un proiect de 1 milion de Euro, sunt 6,5 km de drum, în medie 1 km de drum pe fiecare sat, care vor intra în asfaltare. Avem 6 luni de zile termen pentru executarea proiectului tehnic şi după aceea să semnăm, efectiv, finanţarea.
Vestea bună este că la nivelul judeţului Maramureş, din 76 de UAT-uri au prins finanţare 4 comune şi asta cred că spune mult despre munca colegilor: Dum­brăviţa, Şişeşti, Copalnic şi Recea. Un milion de euro finanţare neram­bur­sabilă. Am avut anul trecut 2,5 milioane de Euro finanţare nerambursabilă, acum suma s-a redus dar este un proiect foarte important, orice leu care vine în comună este binevenit.

Reporter: Ce activităţi va mai sprijini administraţia locală în acest an?
Felician Ciceu: La alte activităţi ale primăriei pot să spun că şi în acest an vom fi deschişi ca să sprijinim aso­ciaţiile sportive şi un obiectiv important pentru întreaga comună este sprijinirea investiţiei pentru biserica de la Rus. Vom fi şi în acest an aproape de ei pentru continuarea lucrărilor.
Iar în limita finalizării documentaţiilor pentru ca­pela din Dumbrăviţa o să fim alături şi de comunitatea din Dumbră­viţa pentru realizarea acestui obiectiv. Varianta locaţiei rămâne în studiu pentru că depinde de mai mulţi factori. După aprobarea bugetului vom veni cu alte detalii mai aprofundate, pe fiecare capitol şi obiectiv de investiţii.

Reporter: Există majorări ale cuantumului taxelor şi impozitelor locale?
Felician Ciceu: O veste bună pe care
le-o pot da tuturor este faptul că taxele şi impozitele locale au rămas la nivelul anului trecut, nu au fost majorate de către Consiliul Local, deşi acesta are posibilitatea majorării cu până la 20%, şi, mai mult, s-a aprobat acea boni­fi­caţie reprezentând o reducere de 10% cu plata până în 30 martie.   

 

„La nivelul judeţului Maramureş, din 76 de UAT-uri au prins finanţare 4 comune şi asta cred că spune mult despre munca colegilor: Dum­brăviţa, Şişeşti, Copalnic şi Recea.
Un milion de euro finanţare neram­bur­sabilă. Am avut anul trecut 2,5 milioane de Euro finanţare nerambursabilă, acum suma s-a redus dar este un proiect foarte important, orice leu care vine în comună este binevenit”.

Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.