• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 24 Februarie , 2015

„2015 va fi cel mai greu an al CJ Maramureş din ultimii 25 de ani”

Reporter: Cum va fi bugetul judeţului Maramureş în acest an?

Gabriel Zetea: Anul 2015 va fi cel mai greu an al Consiliului Judeţean Maramureş din istoria de 25 de ani postrevoluţionară. Asta pentru că cele mai mari proiecte ale judeţului Maramureş trebuie finalizate în 2015. Este vorba de Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor de la Sârbi - Fărcaşa, avem finalizarea Drumului Baia Sprie - Bârsana, finalizarea investiţiei la Spitalul Judeţean, finalizarea Circuitului Bisericilor de lemn şi, ca noutate, prelungirea pistei Aeroportului şi reabilitarea. Toate sunt proiecte cu finanţare europeană, proiecte care presupun în acelaşi timp o cofinanţare importantă din partea CJ. Din acest punct de vedere suntem pregătiţi, pentru că avem la dispoziţie un credit, aşa cum l-am hotărât în 2014, pentru cofinanţarea acestor proiecte, privind cheltuielile neeligibile. Dar, importantă va fi capacitatea de muncă în primul rând al aparatului propriu al CJ, a funcţionarilor din CJ.

Deciziile politice sunt luate deja, ştim în momentul de faţă ca şi majorităţi din CJ ce avem de lucru, dar implementarea proiectelor nu se face de către partea politică, ci de către partea administrativă, de partea funcţionarilor din CJ. Iar aici, responsabilitatea lor trebuie dublată. De aceea, am propus în această perioadă înfiinţarea unor comisii cu 3 - 5 consilieri judeţeni, care să fie implicaţi în mod direct în implementarea acestor 5 proiecte mari, care depăşesc ca şi sumă 100 de milioane de euro. Este o sumă mare, o sumă greu de gestionat doar în cursul anului 2015. Am propus această implicare a consilierilor judeţeni pentru că ei vor fi primii interesaţi de a vedea aceste proiecte realizate. Funcţionarii publici ai CJ vor veni la muncă şi după 2016, când se va termina acest mandat, ei nu trebuie să meargă în faţa maramureşenilor să le ceară votul, ei vor lucra în continuare, indiferent dacă vom avea sau nu aceste proiecte implementate. Dar consilierii judeţeni nu vor putea să dea ochi cu maramureşenii dacă drumul Baia Sprie – Bârsana sau depozitul de la Sârbi - Fărcaşa nu vor fi implementate.

 

Rep: Dar se vor putea fizic implementa aceste proiecte într-un timp atât de scurt?

G.Z.: Eu îmi pun toată speranţa că proiectele vor fi duse la bun sfârşit. Sigur că identificăm în acest moment foarte multe piedici. În primul rând, timpul scurt de implementare a proiectelor. 31 decembrie 2015 reprezintă ultima dată în care mai pot fi depuse facturi spre decontare către Comisia Europeană. Până în acel moment aceste proiecte trebuie să fie finalizate, altfel CJ este bun de plată. Iar vina nu va fi a unei singure persoane, ci a noastră a tuturor, a tuturor celor care compunem astăzi CJ. Chiar dacă între timp tragem semnale de alarmă, chiar dacă între timp spunem că deja ne aflăm trecuţi de ceasul al 12-lea. Dar lucrul acesta contează prea puţin.

 

Rep: Despre „legea migraţiei politice”, cum vedeţi situaţia?

G.Z.: Din punctul meu de vedere, nu s-a schimbat nimic. Cei care au făcut pasul în urma Ordonanţei 55 de anul trecut către alte partide îşi păstrează mandatele. Pentru că ei au făcut această trecere de la un partid la altul în baza unei legi aflate în vigoare la acel moment, şi au făcut acest pas de bună credinţă. Ei nu pot să-şi piardă mandatele pentru că aşa îşi doreşte astăzi un partid politic, sau din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale. Nicio lege din România nu poate să funcţioneze retroactiv. Este unul dintre principiile de drept, şi chiar dacă nu sunt jurist, înţeleg acest principiu. Şi toată lumea trebuie să-l înţeleagă. Ca dovadă, şi comisia juridică a Camerei Deputaţilor a luat o decizie în această perioadă, a dat o interpretare până la urmă a deciziei Curţii Constituţionale, o decizie absolut corectă din punctul meu de vedere. Deci, niciun ales local care a făcut pasul către un alt partid în urma Ordonanţei 55 nu îşi va pierde mandatul.

 

Rep: Cum descrieţi situaţia din PSD Maramureş din acest moment, din punctul de vedere al stabilităţii, că au existat tot felul de comentarii şi frământări?

G.Z.: Nu există din punctul meu de vedere frământări. PSD Maramureş se află în unul din cele mai bune puncte la nivelul istoriei PSD Maramureş. Suntem astăzi cel mai mare partid din Maramureş, avem cel mai mare număr de primari, cei mai mulţi parlamentari, cel mai mare număr de membri, avem cel mai mare număr de voturi. Sigur, când se pune problema de vot politic. Nu cred că e normal să luăm în considerare ca forţă a organizaţiei alegerile prezidenţiale. Pentru că alegerile prezidenţiale înseamnă de fapt un vot uninominal pentru persoane, sau cel puţin în turul doi. Votul politic ce măsoară forţa organizaţiilor îl reprezintă votul de la alegerile europarlamentare din 2014, unde PSD a luat cu mult mai mult decât au luat împreună PNL şi PD-L.

Asta arată că PSD ştie să lucreze în echipă cum nu a mai făcut-o de multă vreme. Avem până la urmă o echipă unită, chiar dacă au fost voci răzleţe ale unor parlamentari care au vorbit despre nemulţumiri. Dar nu nemulţumiri în ceea ce priveşte organizaţia judeţeană sau transparenţa decizională a PSD la nivel judeţean, ci nemulţumiri legate de activitatea la nivel naţional. Aici, şi noi propunem câteva îmbunătăţiri, şi noi dorim mai multă libertate care să fie dată filialelor organizaţiilor judeţene tocmai pentru că credem şi suntem conştienţi de faptul că putem să ne determinăm soarta singuri.

 

Rep.: Pe scurt, despre agenda politică a PSD?

G.Z.: Am stabilit că o să susţinem în primul rând în perioada următoare, în fruntea PSD, la nivel naţional, cuplul preşedinte – preşedinte executiv, Victor Ponta – Liviu Dragnea. Pentru că sunt oamenii care, noi, în urma discuţiilor pe care le-am avut în comitetul executiv, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu absolut toţi primarii PSD, este cuplul în care noi avem cea mai mare încredere. Sunt, până la urmă, oamenii care au dus victorii în ultimul ciclu electoral, şi vorbim aici de alegerile locale din 2012, parlamentare, europarlamentare, şi primul tur al alegerilor prezidenţiale. PSD s-a consolidat ca cel mai mare partid din România sub conducerea celor doi oameni, Victor Ponta şi Liviu Dragnea, şi ca atare, trebuie să le dăm mai departe încredere în fruntea partidului. Vom face propunerile noastre în ceea ce priveşte modificarea statutului PSD pentru Consiliul Naţional din luna martie, care apoi să convoace un Congres în ceea ce priveşte alegerea unei noi formule de conducere PSD la nivel naţional. Dar credem că Victor Ponta este cel care trebuie să ne conducă şi în viitorul ciclu electoral, între 2016 - 2019.

 

„Până în acel moment (31 decembrie 2015) aceste proiecte trebuie să fie finalizate, altfel CJ este bun de plată. Iar vina nu va fi a unei singure persoane, ci a noastră a tuturor, a tuturor celor care compunem astăzi CJ”.

Gabriel Zetea

Comentariile celorlalți

Emilia Bura pe 01.06.2015 la 23:24
Dece sa fie bun de plata?? Pentru ca nu-si distruge cea mai strategica zona pentru obtinerea hranei?? Este alternativa la acesta mizerie, pentru o zona nepoluata este o mizerie, o afacere necurata, asa ca nu are ce cauta la noi.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.