• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Octombrie , 2015

200 de ani de la sfinţirea Bisericii din Rus

S-au împlinit 200 de ani de când a avut loc sfinţirea Bisericii greco-catolice din Rus. Evenimentul a fost marcat printr-o liturghie arhierească şi o serie de dezbateri pe acest subiect.

 

 

„Acum 200 de ani a avut loc prima sfinţire a bisericii din Rus, imediat după construcţie. Evenimentul de marcare a împlinirii celor două secole a fost unul extrem de reuşit. Îmbucurător a fost faptul că au fost prezenţi credincioşi de ambele confesiuni, atât greco- catolici, cât şi ortodocşi. Au venit credincioşi din Rus, Şindreşti, Unguraş şi Baia Sprie.

Ne-a bucurat şi prezenţa preotului ortodox din Rus, lucru mai rar întâlnit, dar firesc pentru noi, pentru că împărţim aceeaşi biserică, nu au fost şi nu sunt divergenţe, iar în biserica noastră păstrăm poza Papei Ioan Paul al Doilea, împreună cu Patriarhul Teoctist. Prezenţa ortodocşilor la acest eveniment a fost semnificativă, şi chiar a primului curator, şi nu numai că a fost prezent, ci a avut cuvinte numai de apreciere, ceea ce m-a bucurat foarte mult. La Sfânta Liturghie a fost un sobor de 7 preoţi, în frunte cu PS Vasile Bizău, episcopul greco-catolic. După cuvântul de învăţătură al Preasfinţei Sale, le-am mulţumit colaboratorilor, Primăriei şi Consiliului Local şi Companiei UACE. A urmat o masă festivă la Căminul Cultural şi s-au purtat o serie de discuţii.

Mai exact, am rememorat, subliniind că din perioada de două mii de ani a creştinismului, cei 200 de ani reprezintă a zecea parte, iar legat de aceasta, mie mi-a dat Dumnezeu darul să fiu o fracţie importantă din cei 200 de ani: 25 de ani de când sunt paroh la Rus. De bună seamă, ne putem gândi că în perioada aceasta de 200 de ani, sub cupola bisericii, câte daruri spirituale a dat Dumnezeu celor care au participat la rugăciuni şi la slujbe, cât de mulţi credincioşi s-au împăcat cu semenii şi cu Cel de Sus, ne putem gândi la câţi credincioşi care au ajuns la mântuire participând la darurile primite în biserică, dar acest lucru îl vom şti numai după ce vom fi mântuiţi. Totul este de fapt o ştafetă: primim şi dăm mai departe Biserica drept clădire, dar şi ca instituţie, ca şi o coalizare de inimi de credincioşi”, ne-a spus preotul Daniel Mureşan.

 

Pentru acest eveniment a fost publicată şi o broşură cu detalii istorice, geografice şi chiar geologice şi de floră din zonă, care a fost oferită tuturor celor prezenţi. În această broşură sunt amintiţi şi preoţii care au slujit în ultima vreme la Rus, atât catolici, cât şi ortodocşi, printre autorii acestei broşuri numărându-se şi credincioşi ortodocşi, care au oferit articole cu referiri istorice din zonă.

 

„PS Vasile Bizău, episcopul greco-catolic, a făcut referire la importanţa Bisericii, la importanţa cuvântului dumnezeiesc, care se propagă în Biserică. De asemenea, a menţionat faptul că biserica din Rus este folosită de ambele comunităţi şi că în perioada când era student teolog în Baia Mare, imediat după Revoluţie, a fost de câteva ori la biserica din Rus, unde cânta la slujbe şi la vecernii. În felul acesta, şi-a adus aminte că biserica din Rus a constituit un bun prilej să facă practică într-o biserică, pentru că în acea perioadă nu erau biserici greco-catolice în Baia Mare, iar cea din Rus era cea mai apropiată biserică”, a adăugat preotul Daniel Mureşan.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.