• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Iunie , 2020

 

„20-21”. Nu este un scor de la un meci de handbal ci, conform anunțului oficial, este vorba despre o Expoziție de Artă la Galeria de Artă din Baia Mare, din B-dul București, nr. 6)

 

Mărturisesc că nu aș fi dorit să scriu nimic și nici măcar să semnalez această „activitate” pentru că orice însemn scris validează conform dictonului „Verba volant, scripta manent!”. Un subtil și neînțeles mesaj, pro­babil vor să-i confere un titlu metaforic acestei expoziții!
Am purces totuși să semnalez doar, în urma numeroaselor inter­pelări din partea celor cărora le lipsește un act artistic în oraș, ce reprezintă acest titlu. Sincer, nici eu nu am înțeles prea multe, dar voi cita din anunțul oficial că: „În perioada 15 iunie - 06 iulie 2020, vă invităm să vizionați «live» expoziția «20-21» a seniorilor artei contemporane băimărene, expo­ziție ce va avea loc la sediul galeriei de artă de pe b-dul București nr. 6. Creațiile artiștilor ilustrează două perioade: perioada actuală (2010-2020 și mai departe) și cea din trecut (2010-2000). Diferența ca timp dintre acestea explică mai departe titlul expoziției «20-21», expoziție ce este organizată de Asociația Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Baia Mare.”

Un telefon din partea „vânză­torului” de la galerie, mă anunța să le spunem în termeni politicoși la o expoziție la care sunt invitat cu două creații, am înțeles eu atunci, una anterioară anului 2000 și una din ultimii doi ani. În sinea mea am salutat această inițiativă, mai ales că mi se părea una mai mult decât interesantă și provocatoare, ca artistul participant să aibă un dialog pe simeze în acest spațiu temporar a secolului XX și a secolului XXI. Doar în acest sens aș interpreta denumirea neînțeleasă de nimeni, dată acestei expoziții.
În opinia mea, mult mai provocator ar fi fost ca titlul să fie SALONUL EXPULZAȚILOR, pen­tru că, cu excepția a două nume de pe „vela” bătută de vânt pe post de afiș, doar doi artiști din cei nouă nu au avut atelier în Fosta Colonie a Pictorilor. Aș întări prin aceste cuvinte, tocmai ceea ce se mediatizase atunci când am fost „ex­pulzați”: „Mulți nu vor mai fi în viață atunci când se va termina investiția din Victoriei 21, că timpul lucrează în favoarea noastră (a tinerilor) și în defavoarea lor”, a celor scoși din ateliere în urma unui anunț neasumat de nimeni din conducerea Filialei U.A.P., ci doar de trustul de construcții angajat în acest proiect! Numită pretențios „Ex­poziția seniorilor artei contemporane băimărene”, e o încercare palidă de a „drege busuiocul” sama­volniciei cu care s-a intrat „încălțat” în sufletul și atelierele de creație ale artiștilor! Nu voi menționa nimic despre lucrările de pictură, sculptură, ceramică expuse pentru că, cu excepția mea, din numele de pe afiș, toți au fost mai mult decât încântați de ceea ce va deveni Colonia Pictorilor. Iar câțiva au fost chiar și inițiatori și susținători.
Le mulțumesc părinților că m-au crescut fără demnitatea de a fi slugă! Voi spune doar că cele două lucrări semnate de mine, prezente în expoziție, reprezintă frămân­tările și tumultul incertitudinilor post-decembriste prin sensul simbolic din pictura „Vânzătorul de flori” și pictura din 2020, „Lumini de toamnă”, o „insulă” de culoare într-un spațiu incert de umbre aglutinate și de misterul din univers, străpunse de câteva fascicole de lumină.
Desigur, lucrările de pe simeze, acestea vorbesc de la sine și poate că ne vom întâlni cu sensul cuvintelor pictorului Nicolae Tonitza: „Opera de artă nu trebuie să fie un lucru material, ci expresiunea unui fenomen spiritual (vibrațiunea sufletului nostru tradus doar prin
mijloace materiale). Arta trebuie să fie ca o rugăciune șoptită în taină mare. Imn dezinteresat pornit din nevinovăție și din mirare.”


P.S. Despre afișul manifestării nu se mai poate spune nimic în plus!... doar neștiința, inconsecvența și deserviciul adus artiștilor expozanți! E foarte important, în schimb, că expoziția este „live”.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.