• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Ianuarie , 2023

15 ianuarie 2023: La Petrova Manifestările Mihai Eminescu, ediția a XLVII-a

 De 47 de ani încoace, an de an, la 15 ianuarie și la 15 iunie ne adunăm la Petrova întru lauda voievodului limbii române, dar și din admirație istorică și culturală față de înaintașii binemeritați. Între timp, grupul celor din urmă s-a strâns în cer, încă de un cenaclu și, de două ori pe an, îi pomenim și pe aceștia în biserică, asigurându-ne că cel puțin atunci când trecem pragul locașului de cult ne aflăm, cu toții, împreună.

De data aceasta, ziua de 15 ianuarie căzând într-o zi de duminică, manifestările au început cu participarea la Sfânta Liturghie, la Biserica din Petrova Susani, unde a liturghisit și protopopul pensionar de Vișeu, Grigore Andreica. Fără a-și lepăda odăjdiile de slujire, Preacucernicia Sa a rostit, cu plăcere, un cuvânt de învățătură despre poetul națio­nal, dându-ne impresia că și manifestarea noastră parcă ar face parte, ar decurge din prinosul religios, devenind cu toții mai afierosiți, parcă.
Spunea părintele Grigore, între altele, că ar fi fost bine și ar fi trebuit ca noi românii să avem câte un Mihai Eminescu în fiecare județ. În aceeași notă, Domnia Sa aprecia că domnul profesor dr. Ion Petrovai va fi înțeles mai mult abia atunci când nu va fi printre noi, conștien­tizându-i tenacitatea de a duce un lucru bun început până la capăt.

Sub această cupolă a recunoștinței ne-am adunat mai mulți enoriași ai cultului eminescian, între care:
- Prof. univ. dr. Nicolae Iuga, Uniunea Scriitorilor din România;
- Gen. dr. Alexandru Leordean, dr. ing. Ioan Tăut și prof. Gheorghe Tăut, Asociația Fiii Leordinei;
- Sculptor Ioan Pop Vereta - Uniunea Artisticilor Plastici din România;
- Preot paroh Florin Pop (Parohia 1 Petrova Susani);
- Preot paroh Ioan Petrovai (Parohia 2 Petrova Josani);
- Preot pensionar și poet Vasile Luțai - Cenaclul Andrei Mure­șanu din Vișeul de Sus;
- Preot paroh Ioan Pop - Parohia Poienile Izei;
- Preot pensionar Isidor Berbecaru - Botiza;
- Artist plastic Ioan Borlean - Vadu Izei;
- Jurist col. Gheorghe Botiș - Asociația Tradițional-Progresistă „Tisa”, un binefăcător al culturii maramureșene și al Cenaclului din Petrova, aproape un Mecena;
- Doamnele profesor Măricuța Petrovai, Mihaela-Cristina Gher­heș, Maria Leordean;
- Doamna Maria Cocârcă - referent cultural Primăria Petrova;
- Doamna Mihaela Pop - bibliotecar Petrova;
- Dr. Ioan Boroica - Muzeul Ma­ramureșean Sighetu Mar­mației;
- Lazăr Năsui - Vișeu de Sus ș.a.
În sala destinată special acestui gen de manifestări culturale de la Școala primară - locația Piață, sub auspiciile unor tablouri cu petroveni iluștri, dar și în ambianța unei expoziții dedicate lui „Ioan Alexandru în Maramureșul Voievodal - 80 de ani”, cei de față s-au predat, pur și simplu, unor dezbateri fără sintagme tocite, uzitate, clișeizate.
Tonul discuției l-a dat provocatoarea conferință propusă de către gen. dr. Alexandru Leordean - „Gândirea eminesciană asupra raporturilor româno-ruse”. S-au aven­turat, ca atare, în dialog, aproape toți cei prezenți, iar dintre aceștia s-a remarcat prof. univ. dr. Nicolae Iuga care ne-a avertizat că ar fi greșit să operăm și să judecăm doar prin lentilele lui Eminescu și că nici unui istoric, în nicio împrejurare, nu-i este îngăduit să se lase orbit de rusofobie.
Sub aspectul acesta al războiului, care ne bântuie vecinătatea, cei prezenți au vorbit despre amenin­țarea cu străinătatea, din vremea lui Mihai Eminescu, la noi acasă, până la cea de azi, care a devenit un mod de a fi. Au fost atacate, apoi, teme precum Eminescu și România Jună de la Viena, Eminescu și Societatea Carpați, Eminescu și Dacia Mare, Eminescu la Putna, unde fiecare invitat a venit cu câte un pumn de țărână de acasă, ca ofrandă pentru mormântul lui Ștefan cel Mare, iar Mihai Eminescu, deși era unul dintre organizatori, a înnoptat și a dormit pe fân sau că tot el îl gratula pe marele Brătianu, în articolele sale, numindu-l Brat Ivan și multe altele.
Într-o atmosferă emulativă, puternic energizată, organizatorii d-abia dacă au reușit să strecoare anunțul că se adună materiale pentru următorul volum, al cărui semnal tipografic ni s-a și prezentat: „Mara­mureșul în documente, date și imagini”. Cartea va fi asumată către prof. dr. Ion Petrovai, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
O reverență sinceră se cuvine să aducem Primăriei și Consiliului Local Petrova, mai cu seamă domnului primar ing. Ion Petrovai, un cenaclist activ încă de la prima întrunire.

Cu siguranță că cei de față au lăsat să se înțeleagă că aici, la margine de vatră românească și de latinitate, istoria încă se încinge cu no­blețe, că ea pulsează național în spiritul lui Eminescu care ni s-a conturat ca poetul și omul de cultură românească arhetipală.
Vivat, crescat, floreat!
 

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.