• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 01 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iunie , 2024

12 Priorități ale Dreptei Unite pentru a finaliza integrarea europeană și modernizarea României

România a făcut progrese foarte mari de la aderarea la Uniunea Europeană, dar astăzi ritmul de modernizare încetinește sau chiar involuează pe alocuri, așa că este nevoie de o conjugare a eforturilor europarlamentarilor cu membrii guvernului național pentru a reporni motorul european de dezvoltare a României.

Continuăm prezentarea celor 12 Priorități ale Dreptei Unite pentru a finaliza integrarea europeană și modernizarea României. Astăzi, despre cum Ne asumăm rolul de țară marecontribuția României la reforma UE; Apărăm drepturile românilor lucrători în Europa, O Europă prosperă cu un mediu curat și Armatele europene, mai bine integrate în NATO și mai bine pregătite. Pentru mai multe detalii puteți consulta programul Dreptei Unite pe dreaptaunita.eu Ne asumăm rolul de țară mare - contribuția României la reforma UE. Contextul geopolitic, extinderea Uniunii, reașezarea economiei mondiale, toate acestea exercită o presiune tot mai mare pentru o reformă instituțională a UE. Uniunea Europeană pur și simplu trebuie să devină mai eficientă și mai coerentă în luarea deciziilor.

 

România, a șasea țară ca mărime din UE din punctul de vedere a populației, trebuie să-și asume un rol mult mai important în această reformă și să renunțe la „sfiala” de care adat dovadă în cei 17 ani de la aderare. Subiectul principal al reformei UE o reprezintă simplificarea procesuluide luare a deciziilor prin renunțareala unanimitate/drept de veto, cuexcepția extinderii și a politicii externeși de securitate, și trecerea lvotul majoritar calificat (VMC). Î anumite domenii alese de guvernele naționale propunem introducere unui veto moderat - un stat membruse va putea opune unei decizii doar atunci când obține susținerea a cel puțin unui alt stat membru.

 

Avem nevoie de mai multă transparență, de o cheltuire mai eficientă a banilor europeni la Bruxelles și de mult mai puțină birocrație în funcționarea instituțiilor europene pentru a crește încrederea cetățenilor europeniîn UE.

- Europarlamentarii Dreapta Unită vor milita pentru mai multe poziții de prim rang în UE ocupate de reprezentanți din Europa de Est și în special din România. Avem, în continuare, un deficit de profesioniști din est care ocupă funcții-cheie în administrație de nivelul 1 sau 2 în UE, ceea ce, de asemenea, nu ajută la creșterea încrederii cetățenilor în UE.

- Vom susține o reformă a sistemului de luare a deciziilor în UE care să elimine posibilitatea șantajului unor state unde se află la putere forțe antieuropene și care, în același timp, să ofere României o pondere proporțională cu greutatea sa în luarea deciziilor.

- Vom cere respectarea principiului numărului constant (one in, one out) în procesul de legiferare europeană, ceea ce înseamnă că acolo unde este introdusă o reglementare nouă, una veche trebuie scoasă pentru a evita dubla reglementare sau suprapunerea în diverse domenii.

- Comisia Europeană trebuie să devină un exemplu de debirocratizare și eficiență administrativă care să inspire și să fie preluat de statele membre.

- Pe lângă birourile pe care europarlamentarii Dreapta Unită le vor deschide în principalele orașe din Româeuropene. Munca trebuie încurajată și sistemele de protecție socială trebuie  croite astfel încât căutarea activă a unui loc de muncă, reconversia și dezvoltarea profesională să fie încurajate. 

- Vom cere o reprezentare mai pregnantă în pozițiile de management de top din instituțiile europene pentru ca la nivelul UE să se poată lua deciziile cu cea mai bună cunoaștere a nevoilor specifice.

 

Apărăm drepturile românilor lucrători în Europa la venituri și pensii decente. Cea mai importantă resursă a Uniunii Europene sunt oamenii. Europarlamentarii Dreapta Unită vor acorda o atenție prioritară inițiativelor UE privind munca, formarea profesională, reconversia profesională și pensia. Continentul nostru trece prin criza îmbătrânirii și Uniunea are nevoie de politici active de reconversie și o mai bună organizare a forței de muncă.

Uniunea Europeană trebuie să gestioneze cu maximă urgență problemele create de transformarea industrială (mai ales, în contextul creșterii Inteligenței Artificiale).

Recunoașterea competențelor dintr- un stat membru în altul trebuie să fie ușoară, rapidă și orientată spre susținerea cetățenilor, nu spre blocaje.

Măsurile minime de protecție socială sunt prea diferite și prea izolate, Uniunea trebuie să se îndrepte spre standarde comune. Românii trebuie să se bucure de o minimă protecție socială la standarde europene, fie că lucrează în România, fie că muncesc în alte țăriRomâeuropene.

Munca trebuie încurajată și sistemele de protecție socială trebuie croite astfel încât căutarea activă a unui loc de muncă, reconversia și dezvoltarea profesională să fie încurajate.

Europarlamentarii Dreapta Unită vor fi activi în susținerea măsurilor care să atingă aceste obiective la nivel european.

Viitorul guvern al Dreptei Unite va implementa activ legea Venitului Minim de Incluziune, care transformă asistența socială spre măsuri active de ocupare a locului de muncă.

Este dreptul românilor să lucreze în Europa, dar aceștia trebuie să beneficieze de o protecție socială reală și condiții de muncă bune. Ne vom asigura că românii vor avea acces la locuri de muncă bune și bine plătite în UE! O Europă prosperă cu un mediu curat

Necesitatea renunțării treptate la sursele de energie puternic poluante și tranziția la surse de energie mai puțin sau deloc poluante sunt o necesitate care nu poate fi pusă la îndoială.

Această tranziție nu mai poate fi amânată și ar trebui să se realizeze într-un ritm echilibrat, care să țină cont despecificul fiecărui stat. Investițiile în producția de energie regenerabilă sunt cheia pentru ca cetățenii români să beneficieze de energie la prețuri accesibile. Concomitent, este necesar să facem tranziția energetică ținând cont de resursele energetice naționale, incluzând capacități de producție în bandă - nuclearul și gazul natural, combustibil verde de tranziție.

 

Uniunea Europeană este una dintre principalele susținătoare ale acestei tranziții și, din păcate, această poziție nu este împărtășită și de alți mari poluatori ai planetei care ne sunt în același timp și competitori economici.

- Europarlamentarii Dreapta Unită vor cere Comisiei Europene o abordare echilibrată în această privință care să asigure un ritm sustenabil și eficient al tranziției, care să nu afecteze dezvoltarea economică și să nu pună o presiune nesustenabilă pe guverne și economiile europene. Reducerea dependenței de surse de energie poluante trebuie să se facă în paralel cu stimularea cercetării și inovării în domeniul surselor regenerabile și cu crearea de noi locuri de muncă și oportunități economice.

Guvernele PSD-PNL s-au arătat incapabile să folosească miliardele de euro puse la dispoziție prin fondurile europene și PNRR pentru investiții în infrastructura energetică și mediu. La nivel național, Dreapta Unită se va concentra pe recuperarea timpului pierdut în adoptarea măsurilor de tranziție energetică și de mediu. La Bruxelles, europarlamentarii Dreapta Unită vor milita pentru un mediu sănătos într-o uniune prosperă pentru toți europenii.

- Vom susține, la nivel european, transformarea Agenției Europene pentru Mediu (AEM) într-o autoritate pe deplin operațională la nivelul UE care să poată asista guvernele statelor membre în implementarea proiectelor și politicilor de mediu și care să urmărească respectarea uniformă a unor standarde în domeniu.

- Vom susține crearea unui cadru prietenos și cât mai nebirocratic pentru investițiile dictate de piață în energie verde. Susținem descentralizarea producției de energie și accesul capacităților mici de producție (prosumatori) la rețea. Vom propune alocarea de fonduri europene consistente pentru întărirea rețelelor de transport și distribuție a energiei.

- Vom insista la Bruxelles ca și după finalizarea PNRR România să poată folosi fonduri europene pentru un program de reabilitare inspirat de lecțiile de succes ale Valului Renovării.

- Vom propune înființarea la nivelul UE a unui birou unic de informare și consiliere pentru instituții publice și private privind toate soluțiile disponibile de finanțare pentru anvelopări sau lucrări de creștere a eficienței energetice a clădirilor. Birocrația trebuie să fie minimă în acest domeniu.

 

Tranziția la surse de energie mai puțin sau deloc poluante este o necesitate care nu poate fi pusă la îndoială.

Armatele europene, mai bine integrate în NATO și mai bine pregătite să răspundă împreună provocărilor. Susținem Ucraina, ne apărăm pe noi. Apărarea este un domeniu în care suveranitatea națională rămâne definitorie pentru statele membre UE. Contextul geopolitic, sfârșitul perioadei de pace în Europa odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, trebuie să primească un răspuns coordonat din partea statelor UE. Războiul este o realitate palpabilă la granițele UE, iar Rusia dorește să o aducă în casele noastre.

Europarlamentarii Dreapta Unită vor milita pentru o strategie de cooperare și pregătire militară comună, de cooperare în privința achizițiilor și producției, în interiorul NATO, dar și la nivel european, cu participarea statelor nemembre NATO. La nivel național, Dreapta Unită va urmări ca investițiile în apărare și în dotarea Armatei Române să urmărească și să respecte cerințele și standardele NATO. O Uniune Europeană puternică reprezintă garanția supraviețuirii proiectului național românesc Pentru a ne apăra spațiul de libertate, democrație și prosperitate di care facem parte, într-un moment istori favorabil cum nu am mai întâlnitîn istorie, trebuie să fim solidari în fațaagresiunii forțelor întunecate de la est. Pentru România, susținerea fermă a Ucrainei în fața agresiunii rus este o îndatorire patriotică.

Dacă Ucraina pierde războiul, dacăUcraina pică, următoarea este RepublicMoldova. Putin a amenințat cu asta, explicit, Chișinăul. Putin  cerut în mod oficial, înainte de invadareaUcrainei, evacuarea NATO din Europa de Est. Deci, după Moldova, urmează România.

 

 CMF 41240005

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.