• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Mai , 2024

12 Priorități ale Dreptei Unite pentru a finaliza integrarea europeană și modernizarea României

Adrian Dan Pop Candidat USR Maramures in Parlamentul European


România a făcut progrese foarte mari de la aderarea la Uniunea Europeană, dar astăzi ritmul de modernizare încetinește sau chiar involuează pe alocuri, așa că este nevoie de o conjugare a eforturilor europarlamentarilor cu membrii guvernului național pentru a reporni motorul european de dezvoltare a României.

Continuăm prezentarea celor 12 Priorități ale Dreptei Unite pentru a finaliza integrarea europeană și modernizarea României. Astăzi, despre Democrație, drepturi fundamentale, stat de drept și Sănătate și Educație pentru români la standarde europene. Pentru mai multe detalii puteți consulta programul Dreptei Unite pe dreaptaunita.eu

 

Democrație, drepturi fundamentale și stat de drept

- apărăm Uniunea împotriva derapajelor iliberale chiar la noi acasă.

Asistăm la o încercare a monstruoasei Coaliții PSD-PNL de închidere a jocului politic, de sugrumare a statului de drept și a democrației în România. Aceasta trebuie să devină o temă importantă la Bruxelles! Dacă ignorăm aceste derapaje de radicalism politic, UE se va trezi cu un nou regim iliberal în Europa de Est, alături de cel al lui Viktor Orban într-un stat membru și al lui Alexander Vucic în unul dintre cele mai vechi state candidate și vecin direct al României, Serbia, după ce abia a scăpat de regimul iliberal din Polonia.

  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor milita pentru aducerea acestei teme la Bruxelles, pentru că, așa cum s-a întâmplat și data trecută când USL a fost la putere, UE poate să reprezinte o barieră în calea tendințelor autoritariste și antidemocratice ale PSD și PNL. Istoria a demonstrat că atunci când așteaptă prea mult înainte de a reacționa la derapaje antidemocratice în unele state membre, Uniunea Europeană întâmpină dificultăți mult mai mari în a le rezolva și capacitatea sa de luare a deci- ziilor e subminată.

Atacurile la adresa democrației sunt în creștere, în timp ce atracția către autoritarism crește îngrijorător. Apărarea democrației și a libertății necesită un efort continuu. Fie că este vorba de apărarea libertăților individuale, de combaterea criminalității, de asigurarea unui tratament echitabil.

La 17 ani de la intrarea în UE, România rămâne unul dintre principalele state europene din care provine traficul de persoane către vestul Europei. Este o realitate dureroasă și rușinoasă, pe care guvernele incompetente și dezinteresate o ignoră. Pentru Dreapta Unită, aceasta este o prioritate: româncele sunt cetățeni europeni cu drepturi, inclusiv dreptul de a fi protejate de către stat față de rețelele de traficanți. Statul pasiv trebuie să iasă din pasivitate. La nivel național, guvernul Dreapta Unită va interveni decisiv, făcând din scăderea numărului de cazuri indicator de evaluare pentru poliție și procuratură. Vom aplica măsuri de prevenție și informare. Europarlamentarii Dreapta Unită vor contribui la adoptarea unui cadru legal european pentru combaterea violenţei împotriva femeilor.

  • Vom susține implementarea unei legislații de tip Magnițki care să sancționeze oficiali și politicieni din alte state decât Rusia (China) care se fac vinovați de încălcări flagrante ale drepturilor omului. Uniunea Europeană trebuie să aibă toleranță zero la regimurile dictatoriale.
  • Europa ușor de înțeles. Europarlamentarii Dreapta Unită vor merge să stea de vorbă cu cât mai mulți români, din toate mediile, pentru a le explica direct care sunt beneficiile și avantajele pe care le aduce pentru ei statutul de cetățean U.E. Combatem dezinformarea om la om, aducem Europa în mijlocul tuturor europenilor, promovăm modul de viață european.

Românii pot avea o viață bună doar într-o Românie în care drepturile lor fundamentale sunt respectate. Vom apăra România de radicalismul politic și atacurile la democrație.

Suntem cetățeni europeni și ne luptăm pentru Europa!

 

Sănătate și Educație pentru români la standarde europene.

Mandatul următorului Parlament European este unul important pentru sănătatea fiecărui român. Actualul Parlament European a pregătit terenul pentru ce se va întâmpla, proiectele în curs se îndreaptă către o modificare a acquis-ului comunitar pentru a oferi Uniunii Europene mai multă responsabilitate în domeniul sănătății cetățenilor săi.

Mai multă Europă pentru sănătatea românilor este soluția sistemică pentru a urni reforme în domeniu și a asigura drepturi pentru noi.

La naștere, un român are a doua cea mai scăzută speranță de viață dintre cetățenii UE – 74,2 ani față de media europeană de 80,6 de ani - și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață sănătoasă, sub media UE.

1 din 3 decese înregistrate în România sunt cauzate de boli cardiovasculare și în continuare suntem țara din UE în care sunt înregistrate cele mai multe decese din cauze tratabile și prevenibile.

Aproape 4 români din 1.000 mor din cauze prevenibile și aproape 3 din 1.000 din cauze tratabile. Media europeană este la jumătate.

 

Cancerul rămâne a doua cauză a mortalității în România. Un raport OECD arată că 1 din 6 decese în România are cauze oncologice. În același timp, accesul la terapii noi se produce cu întârziere în România, față de restul Europei.

O femeie care suferă de cancer de col uterin care locuiește în România are de 16 ori mai multe șanse să moară decât o femeie care locuiește în Italia.


Cifre seci și dureroase pentru români, prezentate chiar de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs din 2020.

Din păcate, nici atunci când au avut la dispoziție bani gratis europeni, guvernanții PSD-PNL nu au reușit să îi folosească eficient. Ministerul Sănătății a înregistrat întârzieri majore pe PNRR inclusiv la proiectul privind achiziția și operaționalizarea a 12 centre mobile de screening al cancerului de col uterin şi cancerului mamar care ar fi trebuit să ajungă în special în mediul rural, acolo unde este atâta nevoie de asemenea servicii medicale.

  • Am adus zeci de milioane de euro din fondurile de coeziune pentru screening. Am inclus în PNRR bani pentru programe pentru cancer, ne asumăm să continuăm aceste programe și după încheierea finanțărilor din fonduri de coeziune și PNRR. Un diagnostic de cancer nu trebuie să mai fie, în România, o condamnare la moarte. Dacă ne uităm la bunele practici din UE, vom reuși și noi.

Înainte să vorbim despre medici și spitale, factorii determinanți pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri sunt aerul pe care îl respirăm, calitatea mâncării disponibile, oportunitățile de activități pentru fiecare, dincolo de vârstă, de capacitățile de deplasare (ex: pentru persoane în fotoliu rulant) sau de alte criterii discriminatorii. Asupra tuturor factorilor de mai sus, reglementările și finanțările europene au un impact major.

  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor susține politici europene pentru prevenție și viață sănătoasă menite să reducă semnificativ povara asupra sistemelor de sănătate, asupra economiei și, cel mai important, asupra calității vieții individuale.

Uniunea Europeană are atribuții clare în domeniul medical în ceea ce privește prevenția și trebuie să-și utilizeze pe deplin aceste atribuții printr-o colaborare mult mai strânsă cu Statele Membre. În momentul în care boala se declanșează este prea târziu de prea multe ori. În schimb studiile cu privire la factorii declanșatori și măsurile la nivel european pentru îndepărtarea acestor factori trebuie să fie negociate și implementate în toate Statele Membre, pentru că în ceea ce privește sănătatea toți europenii trebuie să aibă drepturi egale.

Avem deja două inițiative în acest domeniu, care ne arată că este posibil, vorbim despre Strategia de luptă împotriva Cancerului și proiectele lansate prin programul Horizon privind modul în care sănătatea omului este influențată de mediu. Cele două programe ne arată că se poate, iar noi trebuie să ne asigurăm că se va face.

 

Acces la tratament

Atunci când avem nevoie de sistemul sanitar, trebuie să avem opțiuni reale pentru redobândirea sănătății. Sistemul de sănătate – de stat sau privat – trebuie să pună pacientul pe primul loc, iar România trebuie să ofere acces la cele mai noi medicamente, la personal bine pregătit și la echipamentele necesare.

Fără șpăgi, fără intervenții, trebuie să avem acces pentru noi și ai noștri la tratamente moderne care să ne ajute să ne recăpătăm sănătatea. În țară sau în străinătate, dacă doar acolo se poate.

  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor susține politici europene care să simplifice și să garanteze accesul pacienților la tratament, indiferent de locul în care s-au născut sau locuiesc.
  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor iniția procedurile pentru noua legislație europeană pentru produse farmaceutice și echipamente medicale care asigură accesul egal și la timp al tuturor pacienților din UE la medicamente sigure, eficiente și accesibile.
  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor susține dezvoltarea de rețele de colaborare internaționale și schimburi de bune practici și să ușureze accesul pacienților români la spitale din alte țări europene, dacă tratamentul necesar nu este disponibil în România.

Un sistem sanitar european care să servească toți europenii

Uniunea Europeană poate doar acționând împreună, și nu încurajând competiția dintre statele membre, să rezolve dificultățile curente și cele viitoare din sănătate.

 

Pericole, probleme sau oportunități, pe toate le putem aborda mai bine împreună.


Pericole precum criza globală de forță de muncă în sănătate – lipsa asistentelor medicale chiar și din centre mari europene – precum și oportunități precum dezvoltarea fulminantă a inteligenței artificiale (AI) pot fi adresate/exploatate doar la nivel european.

  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor susține politici europene care vizează stimularea inovației, educarea cetățenilor și facilitarea cooperării între statele membre punând pe primul loc interesul cetățenilor români și atingerea unor standarde comune ale calității serviciilor medicale în toată Europa.
  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor propune un program Erasmus pentru medicii rezidenți, care va pune accent pe garantarea importului de bună practică și aderența față de protocol și disciplina exercitării profesiei, respectul față de viață și pacient.

 

Românii trebuie să aibă acces la tratament în orice țară a Uniunii Europene.

Consolidarea unui sistem sanitar european este pentru noi o misiune asumată !

Educația din România are nevoie de standarde europene pentru a recupera deficitele.

În Educație, România are nevoie de mai multă implicare și mai multe rezultate în lupta pentru combaterea abandonului școlar și de pași concreți pentru a reduce deficitul de performanță față de alte sisteme de educație din UE.

Este o realitate faptul că multe sisteme de educație din țările membre au eșuat. Din păcate, nu am reușit în educație să depășim modelul centralist - birocratic în care profesorii și părinții nu au opțiuni și totul e decis de o birocrație interesată de autoreproducere.

 

Prin standarde comune europene putem forța sistemul de educație românesc să revină asupra interesului superior al copiilor.

Extinderea programului Erasmus pentru profesori


Educația lumii se schimbă, iar sistemele clasice nu mai răspund nevoilor de formare. Toate statele membre au din ce în ce mai puțini tineri care îmbrățișează cariera didactică.

Statele Uniunii Europene trebuie să strângă iarăși rândurile și să își propună o viziune curajoasă: o politică europeană comună pentru educație. Programul Erasmus a demonstrat că se poate!

Ca urmare, trebuie create mecanisme speciale de sprijin în transformarea sistemelor de educație neperformante de pe teritoriul UE prin organizarea de școli europene de formare inițială și continuă a cadrelor didactice, adoptarea de înțelegeri europene între statele membre și de politici naționale privind programe de schimb de profesori, cetățeni UE, care să predea în alte țări decât cea de origine pe perioade îndelungate, finanțarea de consorții școlare europene și intensificarea schimburilor de elevi între statele membre.

  • Vom susține în Parlamentul European stabilirea și adoptarea unor standarde minimale comune europene pentru calitatea serviciilor medicale și în educație. Europarlamentarii Dreapta Unită vor cere în Parlamentul European menținerea finanțărilor europene pentru infrastructura educațională și pentru securizarea accesului la educație, în special pentru copiii din mediile defavorizate.

Ca să ne asigurăm viabilitatea și bunăstarea, cea mai de preț resursă este europeanul educat.

Românii trebuie să aibă dreptul de a studia limba română în școli peste tot în Europa.


Trăim într-o epocă nouă, epoca mobilității. Cadrul legal UE prevede dreptul copiilor muncitorilor mobili de a învăța limba și cultura țării de origine. Însă implementarea acestei Directive este neglijată în unele state membre.

UE și Consiliul Europei au ca referință încă minoritățile tradiționale, dar românii au devenit principala minoritate națională din alt stat UE în multe părți ale continentului. Pentru a rămâne un proiect politic de succes și iubit de oameni, Uniunea Europeană trebuie să le ofere acestora șansa de a-și revendica multipla apartenență culturală. Uniți în diversitate nu trebuie să rămână doar un slogan, românii trebuie să aibă dreptul de a studia limba română în școli peste tot în Europa. Asta va întări și spiritul european, pentru că noi, românii, atunci când emigrăm, trăim Europa zi de zi și putem deveni cei mai buni ambasadori ai săi.

  • Europarlamentarii Dreapta Unită vor solicita în PE revizuirea Directivei 77/486/EEC pentru a defini un mod unitar de implementare a ei, de preferință prin includerea cursurilor de limbă și civilizație maternă pentru copiii muncitorilor mobili proveniți din alte state membre ale UE, pornind de la un prag numeric stabilit la nivel european.

Copiii noștri vor trăi într-o lume mult mai conectată și integrată și, din acest punct de vedere, educația trebuie să îi pregătească pentru o realitate în care să poată comunica și naviga mult mai ușor.

  • Vom susține la nivel european un obiectiv care să-și propună ca fiecare copil care termină școala primară să cunoască cel puțin o limbă străină de circulație în Uniunea Europeană. Vom susține introducerea în programa școlară, la nivel european, încă din ciclul primar, a unei limbi străine de circulație europeană. Indiferent de pregătirea școlară, o limbă străină reprezintă un avantaj major pentru orice tânăr care intră pe piața muncii.
  • Cu scopul de a reduce euroscepticismul și de a crește participarea cetățenilor europeni în luarea deciziilor vom susține introducerea în programa școlară gimnazială și liceală a unor module ce prezintă Uniunea Europeană (structura, mod de luare a deciziilor, unelte de informare și participare în luarea deciziilor).
  • Implementarea de parteneriate între instituțiile de învățământ românești și cele europene pentru schimburi de experiență și programe de studiu comune.
  • Creșterea accesului la programele de mobilitate studențească și de formare profesională, cum ar fi Erasmus+, pentru tinerii români.
  • Inițierea de proiecte culturale transeuropene care pun în valoare patrimoniul cultural românesc și promovează diversitatea culturală în cadrul UE.
  • Susținerea și amplificarea prezenței culturii și artelor românești în programele și evenimentele culturale europene.

 

 Cod unic de identificare 41240005

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.