• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Februarie , 2017

107 milioane de lei, „factura” neregulilor în cheltuirea banilor europeni

Nereguli cu un impact financiar în valoare de 107 milioane de lei! Aceasta este concluzia Curţii de Conturi cu privire la modul în care au fost gestionaţi banii europeni din exerciţiul financiar trecut.

Absorbim bani europeni puţini şi îi cheltuim prost. Raportul recent al Curţii de Conturi zugrăveşte dezastrul din do­meniul implementării proiectelor euro­pene. „Factura” incompetenţei
este uriaşă, depăşind 107 milioane de lei.

Potrivit ultimului raport public, inspectorii Curţii de Conturi au luat anul trecut la puricat peste 1000 de entităţi publice şi au verificat peste 1800 de cereri de rambursare. Valoarea totală a cheltuie­lilor auditate a fost în valoare de 4.549.448 mii lei, fiind identificate nere­guli cu impact financiar în va­loare de 107.677 mii lei.
 

Teoretic, pentru perioada de programare 2007-2013, România a beneficiat de asistenţă finan­ciară nerambursabilă din partea Comisiei Europene, în sumă totală de 19.057.658 mii euro (84.743.688 mii lei), prin derularea a 7 programe opera­ţionale, respectiv: PO Regional (POR), finanţat din FEDR; POS Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), finanţat din FEDR; PO Asistenţă Tehnică (POAT), finanţat din FEDR; POS Mediu (POSM), finanţat din FEDR şi FC; POS Transport (POST), finanţat din FEDR şi FC; POS Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), finanţat din FSE și PO Dezvol­tarea Capacităţii Administrative (PO DCA), finanţat din FSE. Din toate cele 7 programe, niciunul nu a scăpat de nereguli şi probleme. Începem cu Programul Operaţional Sec­torial Mediu.
În urma derulării misiunii de audit de sistem au fost constatate deficienţe care au vizat, în unele cazuri, insuficiența ca­pa­cității administrative raportate la gradul de încărcare cu sarcini; nerespectarea criteriilor stabilite în Ghidul solicitantului, în cadrul procesului de evaluare şi selecţie; nedetectarea anumitor abateri de la prevederile legislaţiei achizițiilor publice, în cadrul verificărilor de ma­nagement.

În cadrul Programului Operaţional Sec­torial Transport, concluziile sunt şi mai sumbre. Curtea de Conturi a constatat nereguli în domeniul achizițiilor publice, pentru care s-au propus corecții financiare cu impact în cheltuielile auditate, în sumă de 207 mii lei. Neregulile au vizat aspecte precum: stabilirea unor cerințe de calificare care nu au legătură evidentă cu obiectul contractului; impu­nerea prin documentația de atribuire a unor cerințe de calificare restrictive și nelegale; neîndeplinirea de către oferta câștigătoare a cerințelor de calificare și selecție. Totodată, au fost constatate și cheltuieli neeligibile în sumă de 2.335 mii lei, reprezentând, spre exemplu, erori de calcul ale avansurilor de materiale; lucrări neexecutate sau cheltuieli pentru care nu au fost prezentate documente justificative.

Programul Operaţional Regional e campion la corecţii financiare, ajungând la aproape 6 milioane de lei. Tipologia neregulilor identificate a vizat: impu­nerea de cerinţe restrictive; divizarea unui contract de lucrări în două contracte mai mici; utilizarea unor specificaţii tehnice care indică o anumită marcă de fabricație, fără să fie însoţite de men­ţiunea „sau echivalent”; încălcarea principiilor tratamentului egal și al transpa­renței; lucrări suplimentare decontate fără desfăşurarea unei proceduri legale de achiziţie şi fără ca aceste lucrări să fie justificate de cauze imprevizibile sau situaţii de urgenţă.
Referitor la respec­tarea condiţiilor de eligibilitate a cheltuielilor, au fost constatate cheltuieli neeligibile în sumă de 2.850 mii lei, din care exemplificăm: nerespectarea condițiilor de acordare a ajutorului de stat; ajustarea eronată a prețurilor contractelor de lucrări; achi­ziționarea de echipamente și materiale neeligibile sau care nu au fost identificate la locația investiției.

În cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, cuantumul  corecțiilor financiare se ridică la 2.759 mii lei. Principalele abateri au vizat: im­punerea prin documentaţia de atribuire a unor cerinţe restrictive privind criteriile de calificare şi selecţie și a unor spe­cificații tehnice discriminatorii; nerespectarea cerinţelor privind publicitatea şi trans­parenţa; respingerea nejustificată a unuia dintre ofertanți; modificarea substanțială a contractului în raport cu anunțul de participare sau cu documen­tația de atribuire. Referitor la respectarea con­diţiilor de eligibilitate a cheltuielilor, au fost constatate cheltuieli neeligibile în sumă de 13.851 mii lei, reprezentând, de exemplu: nerespectarea criteriilor de eligibilitate referitoare la încadrarea beneficiarului în categoria IMM; nerespectarea legislației în domeniul ajutorului de stat; achiziționarea de echipamente diferite de cele menționate în lista activelor corporale ce trebuiau achiziționate prin proiect; decontarea echipamentelor la un preț diferit de cel ofertat inițial.
Programul Operaţional Asistenţă Teh­nică nu a avut nereguli, în schimb, inspectorii Curţii de Conturi au constatat deficienţe cu impact financiar în cheltuielile auditate de 788 mii lei, cum ar fi cheltuieli neeligibile efectuate de beneficiari prin decontarea eronată din POAT a creșterii venitului brut, ca urmare a majorării salariale acordate personalului care este delegat, detașat sau mutat temporar în altă structură decât cele care puteau beneficia, conform legii, de aceste majorări salariale.

Campion la nereguli a fost şi Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Re­sur­selor Umane: au fost constatate nereguli în domeniul achizițiilor pentru care s-au propus corecții financiare cu impact asupra cheltuielilor auditate în sumă de 322 mii lei. Principalele deficiențe au vizat: divizarea unor achiziții în scopul evitării derulării unor proceduri competitive; utilizarea unor criterii de calificare şi selecţie restrictive sau a unor specificaţii tehnice de natură să restricţioneze participarea ofertan­ţilor; declararea câştigătoare a unor oferte neconforme; derularea unor achi­ziţii fără asigurarea unui grad adecvat de publicitate sau tratament egal; încălcarea regulilor privind evitarea conflictului de interese.
Referitor la respectarea condiţiilor de eligibilitate a cheltuielilor, au fost constatate abateri în sumă de 5.918 mii lei, reprezentând, cu titlu de exemplu: efectuarea unor cheltuieli de tip FEDR pentru achiziţii de bunuri sau echipamente care nu au fost utilizate în cadrul proiectului sau care nu respectă principiul managementului financiar ri­guros; decontarea unor cheltuieli neeligibile pentru cursuri de calificare care intră sub incidența regulilor ajutorului de stat; decontarea unor cheltuieli salariale acordate membrilor echipei de management / implementare fără respec­tarea prevederilor aplicabile.

Şi, în fine, Programul Operaţional Dez­voltarea Capacităţii Administrative a avut corecţii de peste un milion de lei. Principalele deficiențe constatate au vizat: nerespectarea, în unele cazuri, a principiului proporționalității sau a principiului tratamentului egal la atribuirea contractelor de servicii; utilizarea unor cerinţe nerelevante pentru obiectul contractului; acceptarea unor oferte care nu îndeplineau toate criteriile de calificare sau cerinţele din documentaţia de atribuire; respingerea nejustificată a unor ofertanţi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.