• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Martie , 2019

„100 de șahiști cu care am jucat!”

Marți, 2 aprilie 2019, de la ora 13.00, Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare va fi gazda lansării volumului „100 de șahiști cu care am jucat” - autor Alexandru Cornea.

 

 

„100 de șahiști cu care am jucat” este prima carte pentru și despre iubitorii șahului, scrisă de un autor maramureșean. La lansarea volumului vor lua cuvntul ec. Vasile Tepei, Ioan Costiuc (an­trenor de șah) și ing. Daniel Pop (președintele Clubului de Șah al Municipiului Baia Mare).

Pasionat de când se știe, jucător de șah prin co­respondență de câțiva ani, Alexandru Cornea a învățat să joace șah de la tatăl lui, la vârsta de 5 ani.
Participant în diviziile A și B ale Campionatului Na­țional de șah, în 2002 a reușit o a doua normă de candidat de maestru și cel mai mare rating Elo 2071, iar după 1990 a înființat „Clubul de șah al municipiului Baia Mare”, unde au jucat, pe lângă vechii jucători de la Cuprom Baia Mare, nume cunoscute în lumea sportului minții: Bonte Andrei, Culcear Petru, Dombi Rudolf, Văsuț Zaharia, Bonte Arghil, Mureșan Petru, Pop Ioan, Pop Daniel, Deac Gheorghe, Sabău Vasile ș.a.
După multe turnee interne și internaționale, cu un rating ICCF de peste 2100, Alexandru Cornea a fost selecționat în naționala României la un meci amical cu naționala Cehiei și a obținut, la începutul acestui an, prima victorie în culorile României.
Alexandru Cornea aduce în fața iubitorilor de șah o colecție proprie de partide jucate cu 100 de jucători.
„Primul lucru care surprinde este curajul unui jucător amator de a scrie o carte, și mai ales o colecție de partide proprii. De obicei, acest lucru este apanajul jucă­to­rilor titrați, care vin în fața pu­blicului cu cele mai importante creații personale. Și mai puțin comun este faptul că majoritatea partidelor publicate nu s-au în­cheiat cu un rezultat fericit pentru autor” - spune Marius Ceteraș, Maestru FIDE, în prefața volumului.
Acesta este de părere că nu doar din pasiune această carte a văzut lumina tiparului, ci și dintr-un res­pect („mult prea mare, uneori”) al autorului Alexandru Cor­nea:  „Dacă nu ar fi existat acest respect față de adversarii pe care i-a avut de-a lungul timpului în fața tablei de șah, această carte nu ar fi fost scrisă niciodată, iar noi, cititorii, am fi avut de pierdut”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.