Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„100 de ani de la Marea Unire – 100 de personalităţi maramureşene care au făcut istorie”, la Ulmeni
Nicolae TEREMTUŞ
Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al oraşului Ulmeni şi Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti”.
Au fost prezenţi directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean şi o echipă de lucru de la Bibliotecă, Aurora Puşcaş, directorul Liceului Teoretic, Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni, Ioan Călăuz, primarul localităţii Băseşti, conferenţiar universitar Ştefan Vişovan, Vasile Morar, cadre didactice, oameni de cultură, elevi ai Liceului din Ulmeni, un grup de tineri îmbrăcaţi în port popular.
Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti” a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a cinsti cum se cuvine manifestarea culturală organizată de Biblioteca băimăreană.
Liceul particular din Ulmeni face parte dintre unităţile şcolare de prestigiu şi are o infrastructură şcolară incredibilă. Săli de clasă bine dotate, curate, moderne, peste tot o curăţenie de farmacie, peste tot linişte, căldură, multă culoare şi veselie. Grupurile sanitare sunt cele mai utilate şi curate toalete văzute în şcolile maramureşene.
Manifestarea a avut loc la etajul doi al Liceului, în Aula unităţii, o sală deosebită, încăpătoare, cea mai potrivită pentru acest eveniment.
În scurt timp sala a fost ocupată de invitaţi, iar rolul de gazdă a fost preluat de Teodor Ardelean. Directorul Bibliotecii a explicat de ce a dorit ca prezentarea lucrării de excepţie să aibă loc în Ulmeni, la Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti”.
„Atmosfera acestei săli şi organizarea de care a dat dovadă conducerea Liceului aduc acel plus de oficios şi de frumos, care se creează atunci când e nevoie de o anumită atmosferă.
Anul trecut a fost atât de important, nu ne dăm noi seama, să trăieşti o perioadă atât de profundă, un secol, un centenar, o sută de ani, de la Momentul Magic, cea mai mare ctitorie a poporului nostru, popor care duce în continuare multe lanţuri! Şi astăzi! Lanţuri ale neînţelegerii, lanţuri ale dezbinării, lanţuri ale insuficientei formule de viaţă pe care o putem pune noi, în relaţie cu alte popoare. Marele eveniment care a avut loc la Alba Iulia a fost pregătit de români adevăraţi. Şi dacă nu era credinţa în Dumnezeu a acestui popor oropsit, dacă nu erau secolele de împilare, la care românii acelor vremuri şi în perioade anterioare, dar mai ales în a doua jumătate a secolului trecut, început de secol 20, a trecut prin ceea ce se numeşte Imperiul Austro-Ungar, care a fost un Imperiu cultural pentru alţii, pentru noi un Imperiu oropsitor datorită diferenţei de psihologie în defavoarea noastră, faţă de maghiari pe care trebuie să îi respectăm şi să-i iubim… că încă mai sunt pe lume! Faţă de cum se pregăteau atunci vremurile să-i pedepsească! Erau pe punctul să dispară ca naţiune! Cei care ne exploataseră pe noi!
Noi am făcut acel moment şi au început anii să curgă în fel şi chip. În cei o sută de ani numărăm greu evenimente de o cardinalitate esenţială pentru noi, românii, întrucât vremurile au trecut peste noi ca tăvălugul, în continuare. Am vrut să facem multe lucruri şi multe nu
ne-au ieşit, au mai venit şi crize economice, a mai venit şi fascismul, legionarismul, dictatura regală, a mai venit al doilea război şi sistemul roşu, până în 1989. După acel moment a venit o libertate pe care nu am ştiut să o gestionăm suficient de înţelept pentru a face paşi spre progres. Să ne aşezăm în fruntea naţiunilor europene, cum eram într-o vreme, în perioada interbelică, când leul era cu marca şi cu francul, eram şi noi cineva!
Acestea sunt realităţile şi în faţa acestor realităţi, gândul nostru, al celor de la Biblioteca Judeţeană, cercetătorilor ştiinţifici - noi suntem singura Bibliotecă publică din România care are şi cercetători ştiinţifici -, gândul nostru a fost să aducem, să aşezăm cumva în pagini clare de memorie, pagini tezaur, să aşezăm ceva care să vorbească despre acei o sută de ani. Pentru că toţi ceilalţi importanţi istorici, filosofi, exponenţi ai intelectualităţii române s-au pierdut în lucruri care vizau, care aşezau lumina pe evenimentele de atunci. Bun! Şi de atunci până acum? Cine pune în lumină ce-a fost de atunci? Am zis: O sută de ani de la Marea Unire! A fost un privilegiu uriaş să trăim şi să putem să contribuim cu ceva practic, cu ceva sufletesc la acest Moment important… Ne-a gândit să folosim noi această magie a cifrelor şi să realizăm o sută de profiluri de personalităţi maramureşene care au făcut istorie!”, a explicat directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”.
Teodor Ardelean a vorbit în continuare despre cei care sunt între coperţile magicului volum.
„Nu o să răspund la întrebarea dacă am pornit de la o anumită schiţă,
uneori socotelile noastre au ajuns la 500 şi putem spune că am pornit de la o mie de personalităţi pentru că serviciul nostru bibliografic este foarte temeinic, din păcate Bibliotecile judeţene din România nu mai au aşa ceva. Noi am încercat să nu pierdem o astfel de dimensiune şi cred că prin aceasta i-am dat cea mai mare onoare lui Petre Dulfu! Biblioteci în ţara asta poartă şi numele de Mihai Eminescu, Alecsandri, Sadoveanu şi cea care poartă numele lui Petre Dulfu nu numai că este în frunte, dar pe locul doi, trei, patru încolo… se bat între ei pentru a fi mai sus, dar nu mai sunt în stare pentru că nu au trăit momentul magic de a avea o aşa instituţie, de-a avea o aşa coeziune de suflet românesc!
Revenind, cele o sută de personalităţi au fost cercetate de colegii şi colaboratorii noştri. Unii în sală, alţii au fost la lansare, alţii sunt departe. Am încercat să găsim cei mai potriviţi oameni pentru a le pune în lumină o personalitate sau alta. Vă dau un exemplu: Emilian Birdaş, episcop, născut la Rohia în 1921, în această generaţie triumfătoare a regelui Mihai, inclusiv a lui Gheorghe Pop, n-are pe nimeni care să-i fie biograf, în Maramureş. Niciun preot, niciun călugăr nu s-a specializat… aşa că am folosit privilegiul de a-l şti pe părintele profesor dr. Nicolae Bonea de la Alba Iulia şi am solicitat PS Sale un studiu, întâi pentru Familia Română din 2016, cât şi anul trecut pentru această carte şi am realizat cel mai bun studiu.
Toate studiile din carte sunt făcute în maniera în care se face o enciclopedie a personalităţilor, în zilele noastre. Când am făcut selecţia oamenilor, evident că nu am aplicat, deloc, principii geografice sau partipriuri politice, să îi aşezăm pe unii mai sus, sau mai jos. Am luat valoarea! Valoarea înseamnă sedimentul istoric! Valoarea înseamnă cea care îl duce pe om. După ce el nu mai este, prin formule de înveşnicire în trăiri. Dau exemplul lui Petre Dulfu. El este în continuare campion în literatura română la câte ediţii dintr-o lucrare sau alta i-au fost tipărite. Bine… Nu facem comparaţie cu Eminescu! Dar facem comparaţie cu oricine, cu Sadoveanu, cu Baranga şi cu alţii.
Petre Dulfu este patronul nostru spiritual şi din acest motiv începem lansarea acestei cărţi, de aici! După ce am făcut-o la Biblioteca judeţeană. En gros. Şi am spus să o facem en detail după aceea. Oricum, Petre Dulfu a fost dascălul mai multor generaţii decât orice om, a şi trăit mult, a şi scris mult, a şi scris pe sufletul poporului, e păcat că s-a pierdut, e păcat că nu se mai învaţă! A fost un mare educator, este singurul român care a beneficiat de trei ori de premiul Academiei române! În statutul Academiei Române exista foarte clar: ai dreptul să obţii un singur premiu. Eu am primit de trei ori acest premiu, în mod excepţional, în mandatul lui Ioan Aurel Vlad, a încălcat statutul ştiind că a fost încălcat cu Petre Dulfu!
Ca atare şi Ioan Aurel Vlad este aici, în volum, deşi este bucureştean. S-a ataşat de Maramureş mai mult decât ne puteam noi ataşa de Maramureş.
Sigur, de aici, din zonă, în carte îl mai întâlnim şi pe Florian Ulmeanu… şi alţii. Nu am ţinut cont că sunt ortodocşi sau catolici, nici dacă au fost sau n-au fost comunişti, membri de partid. Am avut şi comunişti de omenie printre oameni. Păi, să nu-l fi pus pe Pop Gheorghe pentru că a fost secretar de partid la Institutul din Baia Mare, sau pe Victor Iancu pentru că a fost activist la Comitetul Judeţean de partid, sau pe Vasile Gaftone? Dacă au lăsat ceva de valoare, de calitate, trainic, i-am aşezat în aceste pagini ale acestei cărţi enciclopedice şi memorabile. O astfel de carte fiecare neam trebuie să o scrie!”, a spus Teodor Ardelean.
Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni, a mulţumit celor de la Bibliotecă şi de la Liceul din Ulmeni pentru organizarea acestui eveniment. Primarul a apreciat cartea prezentată şi este mulţumit pentru că între pagini se regăsesc personalităţi din zonă.
Aurora Puşcaş a mulţumit, la rândul ei, pentru lansarea volumului memorabil la Liceul pe care îl conduce. Şi a spus câteva cuvinte despre străbunicul ei, Gheorghe Pop de Băseşti.
A mai vorbit conferenţiarul universitar dr. Ştefan Vişovan, primarul Ioan Călăuz, Vasile Morar.
Evenimentul a fost urmărit de elevii de la liceele particulare „Gheorghe Pop de Băseşti” din judeţ. După două ore în care s-au spus lucruri memorabile, au urmat felicitările, fotografiile de grup şi discuţiile prieteneşti ale celor care au onorat întâlnirea de la unul dintre cele mai frumoase licee maramureşene.
Doamne ajută!
„Anul trecut a fost atât de important, nu ne dăm noi seama, să trăieşti o perioadă atât de profundă, un secol, un centenar, o sută de ani, de la Momentul Magic, cea mai mare ctitorie a poporului nostru, popor care duce în continuare multe lanţuri! Şi astăzi! Lanţuri ale neînţelegerii, lanţuri ale dezbinării, lanţuri ale insuficientei formule de viaţă pe care o putem pune noi, în relaţie cu alte popoare. Marele eveniment care a avut loc la Alba Iulia a fost pregătit de români adevăraţi”.
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare