Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Un viitor pentru copiii instituţionalizaţi sau pentru cei aflaţi în dificultate. Pe scurt, acesta este scopul unei asociaţii non-profit, înfiinţată de trei oameni de afaceri italieni, o studentă şi Dan Spiridon Pralea, un vechi colaborator al voluntarilor italieni. Aplicând principiul „să ne ajutăm singuri”, asociaţia a deschis săptămâna trecută un magazin şi o carmangerie. Profitul va fi folosit pentru funcţionarea a trei case de copiii.
Asociaţia „1,2,3 Viitor” implementează un nou concept în Sighetu Marmaţiei: „să ne ajutăm singuri”. Dacă acţiunile sociale şi filantropice înseamnă în ţara noastră de cele mai multe ori sponsorizări şi strângeri de fonduri, asociaţia sigheteană doreşte să finanţeze activitatea a trei case de copii din activităţi economice. Mai exact, la finele săptămânii trecute au fost inaugurate deja două unităţi lucrative: un magazin cu articole de îmbrăcăminte noi şi second-hand şi o carmangerie.
Asociaţia „1,2,3...Viitor” a fost înfiinţată de Maria Capone, Arturo Gulinati, Alberto Naviglio, Sarah Rabellino şi Spiridon Pralea. Numele asociaţiei a fost ales de copiii care se află sub îngrijirea Asociaţiei „Il Quadrifoglio”, coordonată de Padre Massimo. Scopul asociaţiei este de a promova autonomia tinerilor dezavantajaţi din cauza anumitor probleme familiale sau sociale şi crearea unor perspective de integrare şi adaptare la viaţa cotidiană.
Dan Spiridon Pralea, administratorul asociaţiei, explică: „La Sighetu Marmaţiei funcţionează din acest an o organizaţie non-guvernamentală, care se cheamă „123 Viitor”, e o asociaţie pe care am realizat-o în pateneriat cu finanţatori ai asociaţiei „Il Quadrifoglio”, o asociaţie care are peste 15 ani de activitate la Sighetu Marmaţiei şi în 3 case de tip familial avem în grijă circa 30 de copii. În afară de copiii instituţionalizaţi, avem grijă şi de tineri care au trecut prin aceste case, tineri care încearcă şi care în mare parte chiar reuşesc să se integreze în viaţa socială. Dar pentru că această activitate a Asociaţiei „Il Quadrifoglio”, nu era prea bine ancorată în realitate, am convenit împreună cu mai mulţi oameni de afaceri care au finanţat de-a lungul timpului activitatea Il Quadrifoglio să înfiinţăm un ONG, asociaţia 123 Viitor, numele a fost ales chiar de copiii din case, a fost un referendum ca să-i spun aşa, şi suntem în situaţia în care am legalizat această asociaţie. Preşedinte Arturo Gulinatti, un om de afaceri prosper, care de la început a fost alături de copii şi de demersul celor doi preoţi, Massimo Nevola şi Vitangelo Carlo Maria.
Scopul asociaţiei: promovarea autonomiei tinerilor dezavantajaţi din cauza unor probleme familiale, sociale şi care întâmpină dificultăţi în a se integra pe piaţa muncii, formarea orientată înspre cultura muncii şi a activităţilor antreprenoriale, activităţi esenţiale pentru a putea construi pentru ei înşişi şi pentru cultura socială căreia îi aparţin un viitor respectabil şi demn, înscrierea într-o perspectivă de dezvoltare a structurii socio-economice locale prin intermediul creării unei noi culturi a muncii şi activităţii antreprenoriale, crearea de programe pentru dezvoltarea tinerilor, consiliere şi informatizare, cursuri de completare a studiilor, încurajarea abilităţilor manageriale, desfăşurarea de activităţi economico-sociale.
Vrem să le asigurăm un viitor. Este o chestie lucrativă foarte bine structurată. Avem deocamdată două activităţi lucrative: una se găseşte pe strada Horia 67, unde am închiriat un spaţiu de la Federalcoop şi am făcut amenajările necesare pentru a funcţiona o carmangerie, şi pe strada Al. Ivasiuc 24 un magazin cu articole de îmbrăcăminte, noi şi la mâna a doua, dar de foarte bună calitate şi pentru buzunarul fiecăruia. Produsele sunt foarte variate, am angajat 7 persoane, 5, la carmangerie şi 2, la magazin, încercăm să intrăm pe piaţa locală deocamdată”. La inaugurare au fost invitaţi şi oficiali locali şi judeţeni, reprezentanţi ai instituţiilor de protecţie socială, dar şi ai principalelor unităţi de alimentaţie publică din judeţ.
Tot profitul realizat în urma celor două activităţi se va investi în cele 3 case: „Cheltuielile cu funcţionarea caselor nu sunt puţine, se ridică la 17-18.000 de Euro pentru întreţinerea celor 3 case, utilităţi, salarii, mâncare, îmbrăcăminte. Ceea ce vreau să subliniez prin această activitate se conturează instituţia cetăţeanului de onoare. Aceşti doi călugări au fost factorul catalizator, oamenii care au adus alţi oameni cu potenţial financiar care să ne ajute şi să ne înveţe să ne descurcăm singuri. Urmează probabil la sfârşitul lunii martie să finalizăm lucrările la încă un spaţiu unde vom procesa laptele şi vom realiza brânzeturi, inclusiv mozarella”.
„«123 Viitor» e o asociaţie pe care am realizat-o în parteneriat cu finanţatori ai asociaţiei Il Quadrifoglio, o asociaţie care are peste 15 ani de activitate la Sighetu Marmaţiei şi în 3 case de tip familial avem în grijă circa 30 de copii. În afară de copiii instituţionalizaţi, avem grijă şi de tineri care au trecut prin aceste case, tineri care încearcă şi care în mare parte chiar reuşesc să se integreze în viaţa socială”.
Dan Spiridon Pralea