
Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, RomĂąnia
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Baia Mare, RomĂąnia
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 11 Iunie , 2007
Vladimir Putin: „Sunt pregatit sa indrept rachetele asupra Europei!”
Trimișii ziarelor internaționale invitați de Kremlin, cate unul pentru fiecare țară din G-8, l-au așteptat pe președintele Putin la „dacea” sa prezidențială de la Novo-Ogariovo, cufundată intr-o pădure splendidă dincolo de care au apărut ca ciupercile casele de vacanță ale noilor miliardari moscoviți. Atmosfera era relaxată, funcționarii și gărzile de corp jucau biliard pentru a face să treacă mai ușor timpul, președintele rus fiind in intarziere deoarece s-a dus să o viziteze pe văduva fostului președinte Boris Elțin. Dar atunci cand Putin a sosit și a inceput intrevederea, lipsa de formalitate prietenească ce domnea in „dacea” a fost uitată in fața asprimii declarațiilor. Da, a răspuns Putin unei intrebări a ziariștilor, rachetele nucleare ruse se vor indrepta din nou impotriva unor orașe și obiective militare europene dacă SUA vor insista să modifice echilibrul strategic prin implicarea Poloniei și Republicii Cehe in crearea unui „scut” antirachetă. Mesajul este puternic, dar este bine să se inceapă de la „antreuri”. Intrebare: D-le președinte, nu mai există „iubire” intre Rusia și Occident, vorbiți despre imperialismul SUA, așa cum se făcea pe vremea fostei URSS. Suntem deja intr-un climat de nou Război Rece? Răspuns: In relațiile internaționale nu se folosește un limbaj de lună de miere. Intotdeauna sunt apărate interesele naționale, iar coexistența constă in a face acest lucru impreună, intr-un spirit de compromis. Cineva din comunitatea internațională crede că ideile și interesele sale sunt valori absolute, de afirmat cu orice preț. Acest lucru nu este de folos. Dau un exemplu: dacă ar fi prevalat spiritul compromisului, sfaturile noastre ar fi fost ascultate și SUA nu ar fi atacat Irakul. Desigur, astăzi situația ar fi mai bună, dar nu vreau nici să dramatizez contrastele, nu este cazul să se vorbească de Război Rece. „Trebuie sa ne stabilim noi tinte in Europa”
I: In centrul disensiunilor cu Washingtonul se află sistemul defensiv anti-rachetă și intenția de a instala unele dintre componentele sale in Polonia și Republica Cehă. Cand Rusia protestează, vrea ca America să renunțe in intregime la proiectul său defensiv?
R: Aș răspunde plecand de la CFE, tratatul care limitează forțele convenționale in Europa. Noi l-am aplicat cu scrupulozitate și ce am avut in schimb? Europa se umple de baze noi, de trupe noi, de radare noi și de rachete noi. Atunci trebuie să ne intrebăm: oare ne dezarmăm unilateral? Nu ne putem permite să nu fim preocupați și din acest motiv am declarat un moratoriu privind CFE. Același raționament este valabil și pentru așa-numitul scut defensiv, el face parte din arsenalul american, este un element al sistemului nuclear care protejează teritoriul SUA, și este pentru prima dată in istorie cand elemente ale acestui sistem sunt dislocate in Europa. Ni se spune că apărarea este impotriva rachetelor iraniene, dar nu există rachete iraniene cu raza de acțiune necesară. Atunci este evident că aceste noutăți ne privesc pe noi, rușii. Se știe că echilibrul strategic poate fi alterat cu sisteme defensive, creand teoretic iluzia că nu mai sunt vulnerabile și prin urmare pot ataca fără consecințe. Noi nu intenționăm să urmăm acest vis. Intenționăm, in schimb, să reechilibrăm instrumentele defensive prin instrumente ofensive mai eficiente, fără a crește totuși cheltuielile militare, dar știm că acest lucru riscă să redeschidă o cursă a inarmărilor de care nu vom fi insă răspunzători. Nu noi am inceput să alterăm echilibrul strategic, nu noi abandonăm unilateral Tratatul ABM.
I: Aveți tentația de a răspunde cu aceeași monedă Americii, de a amplasa rachete rusești in Cuba sau Venezuela?
R: Nu, nici nu mă gandesc, chiar dacă pe langă Polonia și Republica Cehă văd apărand baze SUA și in Romania și Bulgaria. I: Dacă „scutul” va merge inainte, rachetele rusești se vor indrepta din nou impotriva orașelor și obiectivelor militare americane, așa cum se intampla in perioada Războiului Rece? R: Desigur. Dacă potențialul nuclear american se extinde la teritoriul european, noi trebuie să ne stabilim noi ținte in Europa. Revine militarilor noștri să definească aceste ținte, la fel ca și alegerea intre rachete balistice și rachete de croazieră. Dar acesta este numai un aspect tehnic.
I: După CFE privind forțele convenționale este in pericol și tratatul INF (Intermediate-range Nuclear Forces) privind eurorachetele?
R: Problema tratatului INF nu este direct legată de apărările antibalistice americane. Problema este că pe baza acestui tratat intre SUA și URSS, din 1987, numai Rusia și SUA nu pot avea rachete cu rază de acțiune intre 500 și 5.500 km, in timp ce multe alte țări se dotează cu astfel de rachete. Așa nu merge. Noi nu vrem să complicăm ulterior lucrurile, dar luăm in considerare cu toată seriozitatea impactul INF asupra securității noastre.
I: Cum ați reacționa dacă Ucraina ar intra in UE și NATO?
R: In ceea ce privește primul proces, cel care se referă la UE, am fost intotdeauna favorabili. Referitor la al doilea, nu, deoarece NATO este o alianță militară și nimeni nu are nevoie, nici in Ucraina, de motive ulterioare de conflict. Politica blocurilor este depășită și de altfel majoritatea ucrainenilor nu este favorabilă aderării țării lor la NATO. „Nu suntem singurii care avem defecte...”
I: In ce mod se poate rezolva dezacordul nuclear cu Iranul?
R: Așa cum s-a făcut cu Coreea de Nord: cu răbdare și negocieri.
I: Sunteți de acord cu George W.Bush atunci cand spune că un Iran care deține bomba nucleară este inacceptabil?
R: Sunt absolut de acord cu el.
I: Vladimir Vladimirovici, unii cer ca Rusia să fie exclusă din G-8 deoarece democrația ei este prea imperfectă. Cum comentați?
R: Este lipsit de sens. Suntem in G-8 deoarece am fost invitați. Iar in ceea ce privește democrația noastră nu suntem singurii care avem defecte. Cu deosebirea că ceilalți nu trec printr-o perioadă de transformări epocale ca noi. De altfel, unele libertăți sunt garantate de noi mai bine decat in alte părți. De exemplu, nu mai avem pedeapsa cu moartea și nici persoane fără casă, Guantanamo, tortura, violența impotriva protestatarilor.
I: Și totuși, unele mici manifestații au fost reprimate cu mare duritate recent...
R: Prostii. In alte părți se folosesc gaze lacrimogene, electrocutoare, proiectile de cauciuc. De ce trebuie să fim intotdeauna noi cei mai răi, de ce atata scandal? Se poate demonstra, dar nu se pot bloca transporturile sau crea riscuri pentru ceilalți, iar in astfel de cazuri autoritățile au datoria de a interveni. Noi folosim metode mai puțin dure decat cele in vigoare in Occident. I-am spus Angelei Merkel că sunt surprins de perchezițiile și de raidurile preventive efectuate in Germania, in vederea G-8, dar in realitate știu că trebuie să se garanteze securitatea inainte de mari evenimente. Și apoi suntem in relații bune cu Angela Merkel. Dar trebuie să se inceteze să mai fim considerați niște căpcăuni răi.
„Si noi ne simtim prieteni ai Americii”
I: Sunteți fără indoială popular in Rusia, dar aveți avantajul că nu suferiți nici cea mai mică critică la televiziune...
R: Și acest lucru este greșit. Avem 19.000 de media electronice. Chiar dacă aș vrea nu le-aș putea controla pe toate. Și apoi nu este adevărat că nu sunt criticat niciodată. Cand greșesc, criticile vin imediat. In plus, prezența statului la televiziune nu este diferită la noi de ceea ce se intamplă in Franța sau in alte țări europene.
I: La Paris s-a instalat un președinte prieten al Americii care ține mult la drepturile omului. Vă veți ințelege cu Sarkozy?
R: Și noi ne simțim prieteni ai Americii. Poate vi se pare straniu din cauza criticilor pe care le adresez Washingtonului, dar intre noi nu mai există adversitate, problema este să nu se compromită securitatea colectivă care ne privește pe ambii. In ceea ce il privește pe Sarkozy, cu care mă voi intalni peste cateva zile, el a spus că este un prieten al Americii, dar și că iși rezervă și dreptul de a avea o opinie diferită de cea a Americii. Eu gandesc la fel.
Corriere della Sera