
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro

Reforma administrației județene a început
Reforma administrației județene nu se poate face peste noapte. Însă a început. Și va continua.
Președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, spune că bugetul pe acest an este doar primul pas într-un proces amplu de eficientizare a aparatului Consiliului Județean Maramureș și a instituțiilor din subordine. E un drum care va dura tot anul și care cere curaj, dialog și susținere – în special din partea consilierilor județeni.
Reducerea cheltuielilor cu paza
În prezent, Consiliul Județean cheltuie aproximativ 8 milioane de lei anual pentru servicii de pază. Este o sumă uriașă, în contextul în care avem nevoie de bani pentru dezvoltare, investiții și proiecte care aduc beneficii directe oamenilor.
„Am început discuțiile cu Serviciul Județean de Pază, care are aproximativ 100 de angajați. Din păcate, nu toți vor putea rămâne. Vom evalua riscul fiecărei locații împreună cu Poliția Locală și Jandarmeria. În timpul zilei, putem păstra paza umană acolo unde e necesar, dar pe timpul nopții, camerele video și senzorii de alarmă sunt suficiente, urmând ca intervenția umană să fie activată doar la nevoie. Estimăm o economie de 1,5 – 2 milioane lei în primul an, iar pe termen mediu, o reducere de peste 50% a acestor cheltuieli”, a explicat președintele CJ.
Comasarea instituțiilor subordonate
Nu vorbim despre desființări, ci despre administrare inteligentă. Astăzi, unele muzee au 7-10 angajați, dar și câte un aparat administrativ disproporționat: contabili, resurse umane, CFP. Este ineficient.
„Un exemplu: Revista Nord Literar – importantă pentru cultura maramureșeană – nu trebuie desființată, dar poate fi administrată, din punct de vedere logistic și financiar, de Biblioteca Județeană «Petre Dulfu», care are deja experiență în gestionarea publicațiilor culturale.
Prin comasarea aparatelor administrative ale unor instituții cu obiecte de activitate similare, putem economisi cel puțin 1 milion de lei, fără să afectăm activitatea culturală propriu-zisă”, a spus Gabriel Zetea.
Reducerea aparatului administrativ supradimensionat
„Nu am luat în calcul disponibilizări în aparatul propriu al Consiliului Județean, care are aproximativ 150 de angajați și gestionează proiecte de peste 900 de milioane euro. Dar există instituții, precum DGASPC Maramureș, unde aparatul administrativ este comparabil ca dimensiune – peste 140 de angajați, cu salarii egale cu cele ale CJ și o cheltuială anuală de aproape 27 milioane de lei.
Este absolut necesar să regândim structura acestui aparat. Nu mă refer la personalul care lucrează direct cu beneficiarii – aceștia sunt esențiali și nu vor fi afectați. Dar trebuie să discutăm serios despre personalul auxiliar. Vom avea întâlniri cu reprezentanții DGASPC și cu sindicatul, pentru a găsi cea mai echitabilă soluție, prin dialog, nu prin forță”, explică președintele CJ Maramureș.
Reforma înseamnă asumare.
„Nu putem continua să risipim resurse pe structuri care nu mai răspund nevoilor actuale ale județului. Cetățenii așteaptă investiții, drumuri mai bune, spitale moderne, susținere reală pentru cultură, sport și tineret. Iar aceste lucruri nu se pot face fără o administrație eficientă, suplă și modernă.
Le mulțumesc tuturor celor care înțeleg că aceste măsuri sunt necesare. Împreună, putem construi o administrație județeană demnă de Maramureș și de oamenii săi”, a concluzionat Gabriel Zetea.