
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro

La Spitalul Județean de Urgență Baia Mare va fi înființat un compartiment de Chirurgie Cardiovasculară
Cel mai mare spital din Maramureş, cel de Urgenţă, este gazda unui simpozion pe tematica de urgenţă, un simpozion ce se vrea a fi o tradiţie în nordul ţării. Alte două proiecte ambiţioase ale spitalului de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”, au fost prezentate presei băimărene.
Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și Asociația Prietenii Spitalului și-au propus, în acest an, demararea și implementarea a două proiecte ambițioase și utile pentru pacienți. Unul dintre ele face referire la înființarea și dotarea Compartimentului de Chirurgie Cardiovasculară, iar cel de-al doilea, o premieră la nivel de Maramureș, va reprezenta deschiderea unui Birou al Pacientului, care se dorește a fi funcțional începând cu data de 15 februarie 2017.
Deschiderea acestui birou este un alt proiect pe care Asociația Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriș” l-a gândit alături de reprezentanții unității medicale băimărene, scopul fiind acela de îmbunătățire a serviciilor medicale, iar grupul țintă este reprezentat de întreaga comunitate maramureșeană.
Potrivit datelor prezentate, un asemenea Birou al Pacientului a fost implementat cu succes într-un singur spital din România, respectiv în Zalău, însă modelul a fost preluat de la spitalele din statele europene.
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare își arată, în acest mod, deschiderea față de pacienți sau aparținători, arătând că aparatul medical și executivul unității medicale își doresc să vină în sprijinul celor care au nevoie de informații. La acest birou se va afla un reprezentant al Asociației Prietenii Spitalului, tot Asociația fiind cea care va suporta costurile privind salariul viitorului mediator.
Romana Furtună, președintele Asociației Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriș” a precizat, în cadrul conferinței de presă convocată la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, că, prin înființarea acestui birou, se va dezvolta o relație corectă cu pacienții și aparţinătorii care au nevoie de informații. Mediatorul va cunoaște legislația pentru a putea răspunde întrebărilor ce îi vor fi adresate, dar va prezenta pacienților și drepturile și obligațiile pe care le au. Asociația se dorește a fi un mediator între pacienți și cadrele medicale, iar reprezentantul de la Biroul Pacientului se va ocupa de medierea și rezolvarea problemelor prezentate.
Reprezentanții unității medicale au arătat că, prin înființarea unui astfel de birou, pacienții pot să își prezinte nemulțumirile sau, de ce nu, aprecierile față de modul în care au fost tratați și îndrumați în intervalul de timp petrecut în spital.
Un alt eveniment important pentru Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” este organizarea Simpozionului „MEDICINA DE URGENȚĂ AZI”, a doua ediţie.
Vor fi prezenţi în Baia Mare peste 30 de experți în medicină și situații de urgență, specialişti care vor susține comunicări științifice la Simpozion.
Acesta este organizat de către Asociația Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriș”, Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș.
Evenimentul a debutat în cursul zilei de joi, cu un exercițiu de salvare la baza pârtiei de schi din stațiunea Șuior. Comunicările științifice vor fi susținute de personalități din medicina de urgență, și a situațiilor de urgență, care vor expune teme de mare actualitate din acest domeniu.
Cu această ediție, Simpozionul „MEDICINA DE URGENȚA AZI” devine o tradiție pentru județul Maramureș. Acest eveniment reunește, în Baia Mare, reprezentanţi din lumea medicală şi din structurile reprezentative ale situaţiilor de urgenţă din întreaga țară.
Prima ediție a avut loc în anul 2015, când au fost marcaţi cinci ani de la înființarea SMURD-ului.