
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro

Maramureşeanul din spatele tranzacţiei de 1,5 miliarde de dolari!
Omul de afaceri de origine maramureşeană, Frank Timiş, se află în spatele unei tranzacţii record. African Minerals Limited (AML), companie condusă de Timiş, a primit în virament, în conturi, suma de 1,5 miliarde de dolari de la Shandong Iron & Steel Group Co (SISG), companie deţinută de statul chinez şi unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume, pentru 25% din exploatarea de minereu de fier în Sierra Leone, unul dintre cele mai mari de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde de tone.
Magnatul a intrat şi în atenţia diplomaţilor americani, figurând în celebrele stenograme wikileaks. De exemplu, o telegramă a Ambasadei SUA din Sierra Leone descrie modul în care compania lui Timiş a ajuns să deţină cea mai mare mină de fier din Africa.
Pe 22 ianuarie 2010, preşedintele statului african i-a încredinţat firmei African Minerals, condusă de Frank Timiş, “cea mai mare mină de minereu de fier din Africa” - Lunsar. Miliardarul român s-a angajat prin contract să reconstruiască portul destinat transportului de minereu de fier de la Pepel, calea ferată de la Lunsar la Pepel şi să înceapă exportul de minereu de fier în 2013.
Până la începutul acestui an, în cadrul acestui proiect au fost realizate deja investiţii în valoare de 771 de milioane de dolari şi s-au creat 6200 de locuri de muncă.
Într-o primă fază, proiectul Tonkolili îşi propune extragerea a 20 milioane tone pe an de minereu de fier. În luna noiembrie a anului trecut, compania African Minerals a anunţat primul transport de minereu din fier din Sierra Leone către China.