
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro

Finanțarea campaniei electorale pe platformele social media 5-11 aprilie
EFOR a analizat cheltuielile realizate de partidele politice, persoanele afiliate acestora și candidații independenți prin serviciile Meta (Facebook, Instagram) și Google (Google, Youtube), pe baza datelor furnizate de platforma parteneră Who Targets Me. EFOR analizează nu doar paginile evident legate de un partid, ci și cele care sunt deținute de persoane care sprijină partidul respectiv, chiar dacă nu sunt membri sau candidați.
De notat că datele publice nu permit o legătură directă între sumele declarate la AEP și cele din platformele de transparență, întrucât nu se știe exact ce conțin contractele de promovare semnate de partide (de exemplu, pentru ce pagini, ce perioade etc).
Datele nu includ sumele cheltuite de instituții, publicații a căror activitate nu poate fi asociată semnificativ cu un partid politic și alte pagini care nu au caracter direct politic. Cheltuielile mai mici de 100 de lei, care apar în cazul reclamelor care au rulat fără a avea disclaimer și sunt marcate cu <100 nu au fost luate în calcul (263 de cazuri). Paginile nu promovează exclusiv candidații la președinție, ci și aleși locali sau politicile partidelor.
Reamintim și că în rapoartele trecute s-a arătat că anumite pagini FB care se prezintă ca publicații servesc, de fapt, direct ca instrumente de promovare pentru unele partide politice. Acest tip de pagină poate fi folosită pentru a ocoli raportările privind finanțarea campaniei sau poate fi folosită de terți pentru a promova un candidat fără a declara contribuția din partea unui competitor electoral.
Datele analizate acoperă prima săptămână de campanie, adică perioada 5-11 aprilie, când au fost înregistrate cheltuieli de 1,1 milioane de lei. Prin comparație, în primele trei luni ale anului, s-au cheltuit 4,6 milioane de lei. Valoarea este comparabilă cu cea dedicată cheltuielilor realizate prin serviciile Meta la alegerile din noiembrie 2024 – o diferență importantă fiind că la aceste alegeri cheltuielile cele mai importante sunt realizate de candidați independenți și nu numai de către partide.
Paginile candidaților Victor Ponta, Nicușor Dan și Crin Antonescu au cheltuit 67% din bani – adică 797 mii de lei.
Deși în prima săptămână de campanie s-au cheltuit 11,5 milioane pentru cheltuieli pentru producția și difuzarea materialelor publicitare politice/materialelor de propagandă electorală online, putem observa că fondurile care au fost investite în promovare online sunt relativ reduse. Putem deduce că o parte semnificativă din cheltuieli este dedicată serviciilor de consultanță, precum și serviciilor de promovare online prin alte canale.
Cele mai multe reclame au fost plătite de pagini AUR sau afiliate indirect/care promovează AUR – peste 384, UDMR – 213, PNL 106 sau PSD 100. Situația pentru paginile candidaților este următoarea: Nicușor Dan a plătit 35 de reclame, Crin Antonescu – 41, iar Victor Ponta – 33.
Cu toate acestea, paginile cele mai active ca număr de reclame sunt legate de AUR (de exemplu Oameni de AUR) sau de UDMR (pagina partidului sau pagina președintelui Kelemen Hunor).
Trei dintre conturile despre care EFOR a scris în analiza anterioară, legată de cheltuielile din precampanie nu mai sunt active și au fost șterse. Două dintre ele, asociate AUR, sunt Oameni de Aur (11,417 lei pentru 168 de reclame) și Oastea de AUR (1,604 pentru 17 reclame). De asemenea, a fost ștearsă pagina România pe primul loc, care promova campanii negative împotriva candidaților Nicușor Dan, George Simion și Crin Antonescu, respectiv postări pozitive în favoarea lui Victor Ponta; acesta din urmă nu și-a asumat-o.
Google
În prima săptămână de campanie, prin serviciile plătite oferite Google, s-au cheltuit aproape 97 de mii de lei. Cel mai mult au cheltuit paginile asociate cu UDMR și PSD (câte un sfert) - inclusiv Crin Antonescu, Nicușor Dan și USR.
Din analiza datelor de pe platforma de transparență Facebook Ad Library, s-a constatat că mai multe conturi au promovat reclame în perioada 6 aprilie – 12 aprilie 2025 care au însumat 150 mii de lei. Acestea au promovat materiale de același tip și în perioada anterioară începerii campaniei electorale. Materialele nu sunt marcate conform OUG 1/2025 sau Legii 334/2006. Reclamele plătite neasumate denigrează candidații Nicușor Dan (cea mai mare parte), Crin Antonescu și George Simion.
EFOR a sesizat AEP cu privire la cheltuielile realizate de aceste pagini. În urma unei sesizări depuse de Expert Forum cu privire la aceste pagini, BEC a emis Deciziile 213/09.04.2025 și 217/09.04.2025, din care rezultă că o parte din materialele publicate se încadrează în definiția publicității politice și a dispus eliminarea acestora.