
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro

Dreptate, după 11 ani, ochii plânși te văd: Dan Pârcălab, achitat!
Pe noi, pe atunci tineri reporteri, ne învăța că libertatea de a „mușca cu litera” trebuie să aibă doar două limite: adevărul și bunul simț. Pentru un ziarist adevărat, riscurile personale, sacrificiile și eforturile, oricât de mari ar fi, nu pot egala bucuria și onoarea de a servi adevărului prin cuvântul scris. Pe atunci, la începuturile GAZETEI, nici noi, nici Dan PÂRCĂLAB nu bănuiam că destinul avea să-i împletească în mod surprinzător cele două pasiuni: istoria și presa și că avea să scrie el însuși o istorie postdecembristă a presei. O altfel de istorie a libertății cuvântului în care sistemul s-a grăbit să înghesuie în talerul său calomnii, delațiuni și nedreptăți, sperând că va înclina balanța. Numai că adevărul învinge întotdeauna.
În 2004, Dan Pârcălab a fost, alături de Cornel Sabou, primul ziarist care a învins statul român la CEDO. Apoi, în 2007, în mod ironic, la trei zile după „minunea” aderării României la Uniunea Europeană, Dan Pârcălab a fost arestat în așa-zisul dosar GAZETA. A urmat o nouă pagină de istorie: o lecție de curaj din partea lui, care a declarat greva foamei, și una de solidaritate din partea maramureșenilor care au adunat peste 10.000 de semnături, au mărșăluit într-un miting și l-au întâmpinat pe președintele de atunci, Traian Băsescu, la podul de la Sighet susținând nevinovăția și eliberarea lui Dan Pârcălab. Dar justiția română a avut nevoie de 11 ani pentru a confirma ceea ce maramureșeni știau încă de atunci. Acum, în 2017, Dan Pârcălab a învins din nou sistemul de justiție. Curtea de Apel Galația i-a recunoscut nevinovăția printr-o sentință definitivă și irevocabilă prin care este achitat de toate acuzațiile care i-au fost aduse.
„Pentru cine are dreptate şi răbdare, pentru acela vine şi timpul”. Goethe a avut dreptate. Numai că, nefiind justițiabil român, Goethe nu știa că până la dreptate, trebuie să treci prin mlaștina nedreptății, să faci greva foamei, să fii pus în paradoxala situație de a-ți demonstra nevinovăția, să călătorești 11 ani ]n celălalt capăt de țară, într-un drum extenuant de aproape o zi și o noapte, să treci peste mirarea și tentația de a te întreba mereu „cum e posibil un astfel de simulacru de proces într-un stat european?” și să nu-ți pierzi răbdarea și speranța de a ajunge la acel timp al dreptății. Desigur, aceste statistici maschează azi neputința de a descrie o rană prea veche și prea adâncă. Despre adevărul din spatele cifrelor și povestea acestui proces va scrie, poate, într-o zi, Dan Pârcălab, o carte.
Astăzi, însă, nu e despre talerul nedreptăţii ci despre celălalt, al adevărului, dreptăţii şi solidarităţii celor care au crezut în ele şi care în al doisprezecelea ceas şi al unsprezecelea an, a învins. Iar „astăzi” cu siguranţă cântăreşte mai mult. Pentru că nu e doar o victorie personală, ci şi una a libertăţii cuvântului. O dovadă că libertatea de a „mușca cu litera” trebuie să aibă doar două limite: adevărul și bunul simț.