
Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 27 Martie , 2006
Conservator de Maramures
Carte de vizita
Codrut Seres s-a nascut in 1969, in Zalau (judetul Salaj). Este absolvent al Academiei Tehnice Militare, inginer mecanic, ca sef de promotie. In perioada 1998-1999 a parcurs Programul MBA Romano-Canadian, specializarea Marketing, curs absolvit cu Magna Cum Laudae. A urmat un curs de specializare profesionala la ASE-CBE, afiliat al Washington Small Business. Are masterat in Business Consultancy (MBC). A lucrat o perioada in structurile Ministerului Apararii Nationale, a fost director in cadrul CCA Intact - Antena 1 si director-dezvoltare al grupului de firme GRIVECO. Din 2005 este ministrul Economiei si Comertului. A fost ales senator de Maramures. A avut mai multe functii de conducere in fostul Partid Umanist si in actualul Partid Conservator.
Unul dintre cei mai tineri ministri din cabinetul Tariceanu este senator de Maramures si lider al filialei PC din judet. Codrut Seres conduce Ministerul Economiei si Comertului, dar nu este un tip „fitos”, lasand sa se intrevada ca e doar la inceputul carierei din politica.
Reporter: La mai bine de un an de guvernare, ce poate spune ministrul Economiei despre economia Romaniei?
Codrut Seres: E dinamica, in continua transformare. Se poate spune ca politica industriala si partea de servicii sunt cele doua motoare care au asigurat cresterea economica pe anul trecut (in conditiile in care agricultura a lasat de dorit) si, nu in ultimul rand, pentru Ministerul Economiei si Comertului sunt cateva sectoare care sufera in continuare restructurari. Vorbim de sectorul minier, vorbim de sectorul energetic, vorbim de sectorul industriei de Aparare. Cert este ca anul trecut, pierderile companiilor de Stat au fost diminuate cu doua zerouri, daca putem sa facem o astfel de comparatie. Anul acesta este al marilor provocari, in sensul restructurarii Termoelectrica si a industriei miniere.
Rep.: Cum caracterizati anul 2005?
C.S.: Din punct de vedere al Ministerului Economiei si Comertului n-as spune ca a fost un an bun, dar nici unul rau. A fost mai bun decat 2004 in ceea ce priveste profitabilitatea companiilor de stat, care sunt inca departe de ceea ce ar trebui sa reprezinte activitatea unei companii, dar, in egala masura, modul in care ne-am miscat, modul in care am operat anumite schimbari la nivelul mentalitatii, la nivelul managementului si la nivelul functionarilor din minister, ma fac sa cred ca pentru anul 2006 misiunea noastra e mai usoara decat cea din 2005.
Rep.: Este dificil sa conduci Ministerul Economiei in perioada de preaderare la UE?
C.S.: Destul de dificil, asteptarile sunt foarte mari, obligatiile sunt pe masura, am preluat o serie de capitole negociate de predecesorii mei pe care trebuie sa le punem in aplicare in doar doi ani. Este greu.
„Nu voi conduce prin telefon!”
Rep.: Cum caracterizati alegerile din filiala maramureseana a Partidului Conservator?
C.S.: Au fost corecte, democratice si au demonstrat ca, fata de perioada „marilor framantari” din filiala, se poate face politica adevarata, fara patima si cu oameni de calitate. Aceasta va fi o constanta in activitatea filialei: calitatea, nu cantitatea.
Rep.: Dupa alegerile din PC Maramures, ce va insemna aceasta structura in viata politica locala?
C.S.: O filiala puternica, o filiala care urmeaza sa atraga mai multi oameni si din randul intelectualitatii si din randul oamenilor de afaceri, o filiala care si-a propus 10% pentru alegerile locale de peste doi ani si voturi pentru un senator si un deputat la alegerile parlamentare. Obiective ambitioase, dar posibile, avand in vedere modul in care este structurata in modul de fata filiala.
Rep.: Maramuresul a mai avut un ministru care era si presedinte de filiala de partid si care conducea organizatia prin telefon. Dumneavoastra cum veti proceda?
C.S.: Pai, pana in momentul de fata nu prea am condus-o prin telefon. De fiecare data am fost prezent la intalnirile de partid, urmatoare intalnire va fi la Borsa. Mi-am propus sa fiu mult mai prezent in ceea ce inseamna activitatea filialei. Sigur nu este vorba de o prezenta permanenta, dar pana la urma trebuie sa tin cont ca sustinerea politica vine din randul membrilor de partid. Adica am si o datorie morala fata de filiala.
Despre lideri si minerit
Rep.: Care ar fi punctul slab al organizatiei conservatorilor maramureseni?
C.S.: In momentul de fata suntem constituiti cu cluburi, din pacate. Nu suntem suficient de vizibili, ca si activitate, in randul comunitatilor locale. Cred ca aceasta lipsa de prezenta, poate si lipsa unor lideri de opinie in ceea ce priveste activitate comunitatilor locale, ar fi principalul lucru care lipseste in momentul de fata la Partidul Conservator.
Rep.: Punctul forte?
C.S.: Este dat de coeziunea membrilor sai si de faptul ca in momentul de fata exista speranta. Atunci cand ai speranta si ai vointa poti sa faci orice.
Rep.: Despre mineritul din nordul tarii?
C.S.: Va continua sa activeze cel putin pana la sfarsitul anului 2006. Transformam Compania Remin intr-un consumator eligibil, astfel incat sa putem sa eliminam costurile cu energia electrica. Am solicitat conducerii Remin sa prezinte o lista a activelor pe care le putem vinde prin licitatie publica cu strigare (de exemplu, hotelul). Cu alte cuvinte, restructurare drastica, dar nu inchidere.
Rep.: Mesajul pentru maramureseni?
C.S.: Sa priveasca cu incredere catre Partidul Conservator, pentru ca este vorba de un partid serios, si sa priveasca cu atentie activitatea noastra in Maramures. Si sa ni se alature atunci cand doresc obtinerea unor rezultate.
Optiuni si argumente
* Sport sau lectura?
Si una si alta, dar… nu am suficient timp liber.
* Horinca sau cognac?
Horinca! Mai ales acum, nu?
* Aderam in UE in 2007, sau e bine si in 2008?
Musai sa prindem „trenul” 2007.
* Cina romantica sau plimbare sub clar de luna?
Depinde de anotimp, dar si de starea sufleteasca de moment. Pe de alta parte, am mai spus, timpul este principalul adversar al meu.
Nicolae TEREMTUS
teremtus@gazetademaramures.ro