
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro

Cele șapte vizite ale Patriarhilor în Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului
Pr. lect. univ. dr. Claudiu POP
Domeniul de Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul”
Facultatea de Litere din Baia Mare, CUNBM-UTCN
Vizitele patriarhale ce vor fi amintite pe scurt în rândurile de mai jos arată grija părintească a Bisericii Ortodoxe Române pentru dreptmăritorii creștini din cea mai îndepărtată eparhie din țară față de București, precum și rolul lor în păstrarea dreptei credințe și a identității culturale și naționale. Acestor vizite li se vor adăuga sus, în chip providențial, într-un viitor (nădăjduim noi) cât mai apropiat, noi vizite ale Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul sfințirii Bisericii Mănăstirii „Sfânta Ana” de la Rohia, precum și a târnosirii Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, din Baia Mare.
Vizita Patriarhului Justinian în Maramureș
Patriarhul Justinian Marina (1948-1977) a întreprins o singură vizită patriarhală în Maramureș, în vara anului 1971, în zi de mare sărbătoare închinată Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, prilej în care, în fața unei „mări de oameni” a târnosit biserica din satul al cărui paroh era dr. Vasile Țiplea (singurul preot din Protopopiat cu diplomă de doctorat în teologie la acea vreme, obținut la Roma). Patriarhul Justinian a fost găzduit, în acele zile petrecute în Rozavlea, în casa părintelui Man Gavril, secretar protopopesc. Aceste evenimente mi-au fost relatate de către preacucernicul părinte Gheorghe Codrea, martor ocular la evenimentele din 1971 de la Rozavlea, în calitate de student la Teologie, iar în prezent preot pensionar, slujitor al monumentalei biserici pe care a ctitorit-o în parohia „Buna Vestire” din Baia Mare.
Cele patru vizite ale Patriarhului Teoctist în Episcopia Maramureșului și Sătmarului
Vrednicul de pomenire, Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (1986-2007), a avut o dragoste aparte față de Maramureș și Sătmar, poate și pentru faptul că Maramureșul și Moldova sunt ținuturi înrudite prin Bogdan I Întemeietorul, dar și prin evlavie și statornicie, ca fidelitate pentru Biserica Ortodoxă. Providența divină a rânduit astfel ca Eparhia din nord-vestul României să fie binecuvântată cu patru vizite ale Preafericitului Teoctist, în timpul patriarhatului său.
Prima vizită este cea din luna august a anului 1992, în parohia Moisei „Izvorul Dragoș”, la invitația Preasfinției Sale Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, precum și a credincioșilor parohiei respective, păstoriți de Preacucernicul părinte Ioan Paul. Preafericitul Teoctist a târnosit biserica monumentală a parohiei, construită cu multă jertfelnicie mai cu seamă în anii de pe urmă ai comunismului din țara noastră. Presa scrisă locală a acelor ani vorbește despre o prezență record (între 50.000 - 80.000 credincioși) la Sfânta Liturghie, celebrată în aer liber, pe o ploaie măruntă. Întors la București, Preafericitul avea să mărturisească, plin de bucurie spirituală, că „poate să spună oricine orice, întrucât Biserica Ortodoxă Română are fii credincioși. M-am convins de lucrul acesta în Maramureș”.
A doua vizită a Preafericitului Teoctist, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române în Episcopia Maramureșului și Sătmarului, a avut loc după impresionantul hram al Mănăstirii Nicula, din 15 august 1998. În seara zilei de 15 august, Preafericitul Teoctist, însoțit de Înaltpreasfințitul Bartolomeu al Clujului, de Preasfințitul Calinic al Argeșului și Muscelului și de Preasfințitul Casian al Dunării de Jos au plecat spre Baia Mare. Înalta delegație a fost primită oficial, după tradiție, cu pâine și sare, în localitatea Recea, într-o atmosferă autentic maramureșeană. Descrierea detaliată a acestei primiri a așternut-o în scris Preasfințitul Iustin Hodea Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului la acea vreme.
În drum spre Sighetu Marmației, a vizitat mai întâi Biserica „Nașterea Domnului” din Baia Mare, iar apoi a poposit la troița de lemn din localitatea Mara, fiind întâmpinat de credincioșii din partea locului, în port popular. Ulterior, suita arhierească (din care au mai făcut parte Mitropolitul Daniel, Episcopul Teofan, Episcopul Calinic și Episcopul Casian al Dunării de Jos) a ajuns la Mănăstirea Bârsana, unde Preafericitul Teoctist a luat contact cu locul de reședință a episcopului ortodox de Maramureș, episcopul Gavril de Bârsana, martirizat în 1739.
A doua zi, au fost întâmpinați la Sighet, pentru târnosirea Catedralei sighetene de călăreți, cu o caleașcă și mulți credincioși. Conform presei scrise de atunci, piața din fața catedralei din Sighet era plină de credincioși, aproximativ 50.000 la număr. Slujba de târnosire, iar mai apoi sfânta Liturghie patriarhală au fost transmise la nivel național de Radio România, conținutul omiliei fiind unul înălțător. A mai cuvântat Înaltpreasfințitul Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar alte scurte alocuțiuni au fost adresate de către Preasfințitul Meftodie al Hustului și Vinogradului, Înaltpreasfințitul Bartolomeu al Clujului, Preasfințitul Casian al Dunării de Jos, Preasfințitul Calinic al Argeșului, Preasfințitul Justin Sigheteanul, iar în încheiere Preasfințitul Justinian al Maramureșului și Sătmarului a adresat, în nota caracteristică, un cuvânt care a ajuns la sufletele tuturor celor prezenți.
În august 2003, avea să fie întreprinsă a treia vizită, la invitația Preasfințitului Justinian și a preotului paroh și ulterior protopop de Carei, Marian Crainic, al catedralei din Tășnad, cu scopul târnosirii acesteia. Întrucât această catedrală este edificată pe o colină, Preafericitul Teoctist a asemănat-o cu Muntele Fericirilor.
De departe, cea mai importantă vizită a fost cea de-a patra, în septembrie 2003. Patriarhia Română primea atunci vizita Preafericitului Petros al VII-lea, patriarh al Alexandriei și a toată Africa. Programul întâlnirii celor doi patriarhi a cuprins mai multe obiective pastorale, printre care: Mănăstirea Recea de lângă Târgu Mureș, unde s-a sfințit noua biserică a mănăstirii. Luni, 8 septembrie 2003, a fost săvârșită Sfânta Liturghie la biserica din Rozavlea. Preasfințitul Părinte Episcop Iustin Hodea Sigheteanul, Arhiereu Vicar în anul 2003 al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, avea să spună în fața tuturor credincioșilor vizitați în acel an că „Maramureșul va fi vizitat de doi patriarhi. Avem bucuria, privilegiul, darul și binecuvântarea de la Dumnezeu să primim vizita a doi patriarhi. Vă rog să vă pregătiți și să-i primiți pe patriarhi în așa fel încât să nu știe că sunt în cer sau pe pământ”. Și, într-adevăr, la încheierea Sfintei Liturghii, Patriarhul Petros avea să-i mărturisească Patriarhului Teoctist, astfel: „Preafericite, nu am văzut în viața mea așa ceva. Vă mulțumesc că mi-ați oferit un prilej de a pregusta din atmosfera Raiului”.
Ulterior, s-au vizitat catedralele din Sighetu Marmației, biserica ucraineană, Memorialul Victimelor Comunismului, catedrala din Negrești Oaș, mănăstirile din Bârsana, Săpânța-Peri și Rohia, biserica nouă din Băiuț, biserici din Târgu Lăpuș și Baia Mare.
Vizita apostolică din 2003 a atins apogeul în ziua de 9 septembrie 2003, când Preasfințitul Justinian împlinea 30 de ani de arhierie. După târnosirea demisolului Bisericii Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, cei doi Patriarhi au săvârșit sfânta și dumnezeiasca Liturghie în fața catedralei, cu participarea a peste 20.000 de credincioși. Tot atunci s-a făcut proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Iosif Mărturisitorul din Maramureș. În anii ce au urmat, Preafericitul Teoctist avea să elogieze ultima vizită în Maramureș cu aceste cuvinte: „Da, noi avem sfinte moaște aici la București și avem și în altă parte din țară, pe care le venerăm și le cinstim, dar eu am fost în Maramureș. Acolo credincioșii-s ca sfinții. Coconii lor, tinerii, bătrânii, hainele lor, credința lor, atașamentul lor față de biserică au elemente de sfințenie în acest ținut”.
Cele două vizite de până acum ale Patriarhului Daniel în Episcopia Maramureșului și Sătmarului
În zilele de 11-13 decembrie 2009, Preafericitul Părinte Daniel, al șaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a făcut o vizită pastorală în Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Vizita a început vineri seara, la ora 19.20, când Preafericirea Sa a aterizat la Aeroportul Baia Mare, fiind întâmpinat potrivit datinii străbune, cu pâine și sare, oferite de o frumoasă pereche de tineri îmbrăcați în straie maramureșene, precum și de către autoritățile județene și locale, care s-au alăturat Preasfinției Sale Justinian, Preasfinției Sale Iustin Sigheteanul și membrilor Permanenței Eparhiale. Apoi, a avut loc ceremonia primirii oficiale la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, din Baia Mare.
A doua zi, sâmbătă 12 decembrie 2009, a fost una încărcată din perspectiva multitudinii de evenimente programate, însă toate cu rost duhovnicesc. Preafericitul Daniel a binecuvântat și sfințit Centrul Multifuncțional de Asistență Socială al Asociației Filantropice „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, conferindu-i preotului paroh Vasile Fodoruț ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” al Patriarhiei Române și medalia jubiliară „Sfântul Vasile cel Mare”.
Următorul moment l-a reprezentat manifestarea cultural-religioasă „De Nașterea Domnului”, desfășurată la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, din Baia Mare, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.
În jurul prânzului, a fost vizitată Mănăstirea „Sfânta Ana” - Rohia, cuvântul de bun venit fiind adresat de Preasfințitul Iustin Sigheteanul. Prezentarea planșelor și a stadiului lucrărilor de la Centrul Cultural Monastic „Nicolae Steinhardt” a fost făcută de către domnul arhitect Dorel Cordoș, construcție care l-a încântat pe întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Pentru toate strădaniile si realizările de aici, Preafericitul Daniel i-a conferit arhimandritului Pantelimon Ilieș, egumenul mănăstirii, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” al Patriarhiei Române, iar mănăstirii, medalia jubiliară „Sfântul Vasile cel Mare” și câteva volume editate de Patriarhia Română, pentru completarea valoroasei biblioteci.
Un concert de colinde de înaltă ținută a fost dăruit de corul „Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de domnul prof. Iustin Podăreanu, precum și de corurile „Sfântul Ioan Damaschin” al Catedrei de Teologie Ortodoxă al Facultății de Litere, Universitatea de Nord Baia Mare, „Arhanghelii” al preoților din Episcopia Maramureșului și Sătmarului și „Doxologia” al Catedralei Episcopale, dirijate de preot drd. Petrică Covaciu.
Duminică, 13 decembrie 2009, a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de un sobor de 19 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, și ridicarea la demnitatea de Arhiepiscop „ad personam” a PS Justinian al Maramureșului și Sătmarului. Gramata Patriarhală a fost citită, în fața poporului dreptcredincios, de către Preasfințitul Iustin Sigheteanul, iar însemnele arhiepiscopale au fost aduse de membri ai Permanenței Eparhiale. Apoi, după rânduială, Preafericitul Daniel i-a înmânat, pe rând, mantia arhiepiscopală, camilafca, cârja arhipăstorească, engolpionul și crucea de arhiepiscop, iar la urmă, crucea pentru binecuvântarea celor rânduiți spre păstorire.
La invitația Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Onorific Justinian, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a făcut a doua vizită pastorală în Episcopia Maramureșului și Sătmarului, începând cu ziua de 29 iunie 2012, de data aceasta momentul principal constituindu-l târnosirea noii biserici a Mănăstirii Bârsana, marcându-se astfel împlinirea a 75 de ani de la reînființarea și recunoașterea prin decret regal la 1 iulie 1937. A rânduit Dumnezeu ca Patriarhul României să târnosească această biserică pe vatra unei vechi mănăstiri care a existat până la 1739, când a dispărut în timpul uniației.
După primirea protocolară de la Aeroportul Baia Mare, vizita s-a mutat la Poarta Maramureșului Voievodal din localitatea Mara și de acolo de-a lungul Văii Izei. Preafericitul Daniel a fost întâmpinat cu multă căldură sufletească de moroșeni îmbrăcați autentic. Sunetele de tulnic și de bucium au răsunat peste toate satele.
În ziua de 30 iunie 2012, Patriarhul României a oficiat slujba de sfințire a noii biserici a Mănăstirii Bârsana cu hramul „Soborul celor doisprezece Apostoli”, în altarul de vară fiind înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. În după-amiaza aceleiași zile, a vizitat Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenței, Protopopiatul Ortodox din vechiul Palat Episcopal şi Biserica ucraineană din municipiul Sighetu Marmației. Spre seară, a vizitat Mănăstirea cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Săpânţa-Peri, iar mai apoi a oficiat slujba de binecuvântare a noului sediu şi a paraclisului Protopopiatului Ortodox din orașul Negreşti-Oaş.
Prima vizită a Preafericitului Părinte Daniel pe meleagurile sătmărene s-a petrecut în zilele de 30 iunie şi 1 iulie. După ce a târnosit catedrala din Negreşti Oaş, liturghisind în fața a peste 5000 de credincioși, Patriarhul Daniel s-a deplasat în municipiul Satu Mare, la catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, unde a fost întâmpinat de 1500 de credincioși. În cuvântul său, Preafericitul Daniel a mulțumit pentru primirea călduroasă de care a avut parte, astfel: „Chiar dacă Episcopia Maramureşului şi Sătmarului este cea mai departe de București, din punct de vedere spiritual m-am simțit ca acasă”.