Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Duminică , 25 Martie , 2012

Lacul în forma României!

de Mândru de Maramureş

În Borsa, undeva pe vârful Pietrosul, se află un lac ciudat: „Iezerul”. Lacul are forma României şi vreo 300 de metri pătraţi. Dar adâncimea e o enigmă pentru localnici. Borşenii ştiu din bătrâni că lacul n-are fund şi că, pe vremuri, cândva, în lac s-ar fi aruncat un fier însemnat care a fost găsit apoi la Marea Neagră!
 Istrate Danci, meteorologul staţiei Iezer, ştie cel mai bine legendele despre lac, dar crede că: „Este o aberaţie ca se spune ca Lacul Iezer e făra fund. Este chiar sus, la 1800 m, la 500 m de staţia meteo. Bătrânii spuneau mai demult că a cazut un bou acolo şi l-au găsit în Marea Neagră. Singura ciudăţenie care ar fi cu Lacul Iezer este că are forma exact ca şi harta ţării. La 50 m dacă urci, deja se vede forma României”.
Se spune că, aflat în vizită în Maramureş, Regele Ferdinand ar fi vizitat lacul şi ar fi îngenunchiat la marginea lui, rugându-se să dăinuie România Mare asemeni locului din Borşa.


Parcul Naţional Munţii Rodnei este desemnat parc internaţional de cǎtre
Comitetul MAB UNESCO, reprezentând o Rezervaţie a Biosferei cu o suprafaţǎ de cca. 3300 ha. Aceastǎ zonǎ este destinatǎ conservǎrii diversitǎţii şi integritǎţii comunitǎţilor biotice vegetale în ecosistemele naturale şi protejǎrii diversitǎţii genetice a speciilor.
Masivul Pietrosul Mare este acoperit cu o vegetaţie de tip alpin şi subalpin ce cuprinde numeroase specii rare, dintre care putem enumera: guşa porumbelului, şopârliţa, pǎiuşul, mierea ursului, floarea de colţ etc. Datoritǎ unui complex de condiţii favorabile, în Pietrosul Mare întâlnim numeroase specii de animale şi pǎsǎri cum ar fi: ursul brun, cerbul, râsul, capra neagrǎ, acvila de munte, cocoş de munte etc.