• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Decembrie , 2018

„De la vlădică până la opincă”, maramureşenii au cinstit Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia

La fel ca în urmă cu un secol, Maramureșul și maramure­șenii au scris istorie de 1 De­cembrie, la Alba Iulia. Un grup de „uriași” îmbrăcați în șube, un ierarh, doi vicepreședinți de CJ, câțiva primari, preoți, profesori, un copilaș și o mână de femei temerare au reușit ceea ce n-au reușit toate instituțiile din țară într-un an întreg: să-i facă pe români să fie mândri de țara și neamul lor, s-o iubească cu lacrimi în ochi și cu sufletul deschis. România lor, vă­zută din căruțe, pe frig, ploaie și vânt e România fru­moasă și autentică, care a reu­șit să adune românii îm­preună, sincer și fără nicio re­gie, cu un singur tropot de cal, o zongoră și un „Trăiască și înflorească, Moldova, Ar­dealul și Țara Româ­neas­că” rostit din toată ființa.
La fel ca atunci, maramureșenii au demonstrat că Eminescu avea dreptate și că da, „toți ne tragem din Mara­mu­reș” pentru că Maramureșul înseamnă fibra nealterată a acestui Neam, în care simt românește și în care niciun efort nu e prea mare pentru a demonstra acest lucru. Imaginile de pe parcursul drumului de 300 de km, parcurs cu căruțele de maramureșeni demonstrează că patriotismul nu înseamnă paradă, regie, discursuri pompoase, ci sentiment pur, curat și sincer: un bătrân care aleargă să le cumpere pâine, salam și portocale delegaților; o femeie care, plângând, le iese în cale cu cozonac; un copil care îi promite bunicului că peste 50 de ani va parcurge și el drumul cu căruța la Alba Iulia; o trupă de mascați care le cer maramureșenilor o poză; un polițist care se oprește să-i felicite; un primar care îi așteaptă plângând și mii de oameni care le strigă că îi iubesc, pentru că ei reprezintă România profundă.
Maramureșenilor din căruțe li s-au alăturat mulți alții, din stânga și din dreapta Tisei, veniți cu toții ca să demonstreze că Maramureșul are ur­mași demni de numele lui George Pop de Băsești, Vasile Lucaciu, Ilie Lazăr și mulți alții și că da, suntem la fel de uriași ca și atunci pentru că venim dintr-un trecut nobil și demn care ne obligă să ne înălțăm sufletește.

Probabil la fel ca în urmă cu un secol, Maramureșul a avut în 1 decembrie 2018 cea mai frumoasă și numeroasă delegaţie la Alba Iulia. Iar românii veniți din toate colțurile țării s-au adunat în jurul lor cu curiozitate și dragoste ca să vadă un exemplu viu și autentic de patriotism.
Delegația GAZETEI de Maramureș i-a întâlnit pe bulevard, pregătiți să intre în Cetate: obosiți, trași la față, dar cu o sclipire aparte în ochi, se pregăteau să intre în Cetate. Delegația a avut în frunte pe cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Maramureș: Doru Ioan Dăncuș, venit cu căruțele, și George Moldovan, mulți primari: Ioan Călăuz, primarul comunei Băsești, Teodor Ștefanca, primarul din Bârsana, Ciprian-Vasile Rus, primarul din Ar­dusat, Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare, Laurențiu Batin, primarul din Giulești, Gheorghe Buda, primarul orașului Șomcuta Mare, Matei Godja, primarul comunei Oncești, Anuța Bi­zău, primarul din Bogdan Vodă și Ioan Burde, primarul din Valea Chioarului, preoți, lideri ai românilor din dreapta Tisei, femei, țărani, într-un cuvânt, întreg Maramureșul, de la „vlădică la opincă” era la Alba Iulia. La propriu, pentru că vlădica Iustin s-a aflat în so­borul celor 20 de ierarhi care au repre­zentat tot atâtea ţinuturi românești, care l-a avut în frunte pe Patriarhul Daniel.
După Sfânta Liturghie, în sala Unirii din Alba Iulia, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu ceilalţi Ie­rarhi, a participat la citirea Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia, iar la ora 10.45, la primirea soliilor din cetăţile de scaun, care a avut loc tot în sala Unirii.
La aceeaşi sală a Unirii, la ora 11.45, a avut loc dezvelirea plăci­lor omagiale şi binecuvântarea lor de către Preafe­ri­citul Părinte Pa­triarh Daniel şi Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea.
La ora 12.00, Preasfinţitul Părinte Iustin a fost prezent la reconstituirea istorică a Marii Adunări şi citirea Rezoluţiunii Adunării Na­ţionale de la Alba Iulia, care a avut loc, pentru a doua oară, în Piaţa Tricolorului din faţa Catedralei Reîntregirii.
Preafericitul Părinte Patriarh Da­niel a binecuvântat Monumentul Marii Uniri din Parcul Unirii din Alba Iulia, la care a fost prezent şi Pre­ședinte României, Klaus Io­hannis.
Monumentul, de 22 m înălţime, este din piatră şi este compus din patru cruci unite în partea de sus. Cântărește 1.450 de tone. A fost conceput de sculptorul Mircea Buculei şi a costat 10 milioane lei, din care jumătate i-au revenit ca drepturi de autor. A fost conceput în 1993, când a câştigat concursul organizat de Ministerul Culturii, dar a fost realizat de abia anul acesta.

Tot la fel ca în urmă cu 100 de ani, Corul din Finteușu Mare a cântat în Cetatea Unirii. Iar delegația ma­ramureșenilor, adunată lângă mo­nument, a cântat pe tot parcursul zilei cântece patriotice.

Din păcate, nu s-au bucurat de o atenție deosebită din partea auto­rităților, dar s-au bucurat de atenție din partea românilor, care veneau în permanență spre ei, ca spre un „monument viu al românismului”.
La final, un bătrân a rostit plân­gând, aceeași rugăciune pe care George Pop de Băsești o spunea în Sala Unirii: „Slobozește pe robul Tău în pace, Stăpâne, că văzură ochii mei mântuirea Neamului”. Semn că, cel puțin o dată la 100 de ani, în România se întâmplă minuni. Peste încă un secol, un tricolor bătut de ploaie și vânt, purtând semnă­turile lor, va vorbi despre minu­nea din 1 de­cembrie 2018, când s-a înfăptuit Marea Unire în cuget și simțiri a celor care iu­besc România.
 

Delegații care s-au aflat în convoi pentru zece zile sunt încă emoționați de tot ce au trăit în acest timp. Potrivit declarațiilor oferite, sentimentele pe care le-au simțit nu pot fi transcrise în cuvinte, însă totul a fost mult peste așteptări: emoție, bucurie, patriotism, toate acestea le-au resimțit parcurgând acest traseu atât de greu, dar, în același timp, atât de frumos. Iar în 1 Decembrie 2018, după un drum încărcat de mult frig și oboseală, bravii maramureșeni au ajuns la capătul traseului stabilit. Au arătat, astfel, că înaintașii noștri: Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Lucaciu, Ilie Lazăr și alți maramureșeni inimoși aflați în prima linie a Marii Uniri care s-a petrecut cu un secol în urmă, pot fi mândri de maramureșenii care le-au urmat, în aceste zile, parcursul plin de curaj și au ajuns la timp în Alba Iulia pentru a sărbători Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri.

 

 

Centenarul, prin ochii și sufletul maramureșenilor
 

 

„Din Târgu Lăpuș au plecat două căruțe și trei călăreți. În total am fost 12 persoane, 6 femei și 6 bărbați. Am fost singurele femei din convoi care am parcurs drumul de la cap la coadă și deși ni s-a spus că n-o să rezistăm, am rezistat. Noi ne-am alăturat convoiului care a venit de la Sighetu Marmației, în Baia Mare și am continuat drumul de vineri. Prima cazare a fost la Șomcuta Mare, după aceea la Gâlgău, Dej etc. Pe mine m-a impresionat primirea pe care am avut-o în localitățile pe unde am trecut. De exemplu, la Gâlgău am ajuns seara pe la 9 și nu era pregătită nicio primire, nici măcar nu s-a anunțat când vom ajunge, și cu toate acestea când am ajuns, ne așteptau peste 300 de oameni. Ba mai mult, veniseră oameni și din Târgu Lăpuș ca să ne aștepte. A fost copleșitor că ieșeau oameni la poartă și aruncau în căruțe flori, ne puneau în căruțe mâncare, ceai, apă, sirop, suc etc. În altă localitate au venit oameni cu o mașină să ne aducă fân la cai, deși aveam fân pregătit. Aceste gesturi au fost chiar din suflet, că nu i-a pus nimeni pe oamenii simpli să facă așa ceva. Toți cei care am fost în convoi am parcurs acest drum pentru că așa ne-am dorit și așa am simțit, fără să fim plătiți. A fost extraordinar că în convoi am fost din toate zonele Maramureșului. Am urcat Feleacul pe jos ca să nu obosim caii, iar oamenii au venit încolonați cu noi, iar tirurile au oprit și șoferii ne filmau și ne aplaudau. În unele momente chiar am încurcat traficul, dar nimeni nu s-a enervat, ba mai mult opreau cei din mașini să dea mâna cu noi și să ne felicite. Vă spun sincer că din căruță am văzut o Românie mult mai frumoasă decât vedem la televizor, o Românie cu enorm de mulți oameni care simt românește, care se emoționează la vederea trico­lorului. Nu pot să spun că am suferit de frig, sau din cauza ploii de la Cluj că am avut pelerine. Nimeni nu s-a îmbolnăvit și nu a răcit. Când am intrat în Alba Iulia au fost minus 12 grade, dar poate și datorită încărcăturii emoționale a momentului nu am simțit. Noi am avut boxe și ceterași iar atmosfera a fost inimaginabilă. Nu pot spune că a fost greu, dar programul a fost foarte încărcat, pentru că în fiecare zi aveam de parcurs vreo 40 km, așa că dimineața la 7 eram în căruță până seara pe la 9 – 10. La mijlocul călătoriei caii au fost verificaţi la clinica de ecvide, unde au avut un «regim de 5 stele», și erau în stare foarte bună. Am fost 10 căruțe și peste 100 de participanți, că pe parcursul drumului ni s-au tot alăturat maramureșeni, cu vârste între doi și peste 80 de ani. La finalul acestui drum, vă spun sincer că avem amintiri plăcute pentru 100 de ani de acum încolo. Să fim mândri că avem o țară frumoasă și să o iubim pe măsură!”
Nicoleta Bud, directorul Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș
 

 

 

„Delegația de la Cernești a fost formată din 9 persoane, iar doi ne-am alăturat coloanei de maramureșeni doar la Alba Iulia. Prezența delegației din Maramureș i-a impresionat pe cei care au fost la Alba Iulia. Plus că pe tot traseul, maramureșenii au trezit emoții și sentimente patriotice
autentice și vii. Ne-am întâlnit la Alba Iulia cu mulți oameni dragi, cu un preot plecat de la noi din comună care slujește acum la Cluj-Napoca, deci am avut surprize foarte plăcute. Pot să spun că Centenarul i-a unit pe oamenii simpli. Am văzut oameni din diferite zone ale României care se îmbrățișau și cântau împreună. Toată lumea era fericită. Când am ajuns la monument, au venit grupuri care ne-au cerut să facem poze cu ei și să le vorbim. Lazăr Andrei din Bloaja mi-a spus că a fost cea mai frumoasă zi din viața lui. Tocmai pentru că sunt multe de povestit, vreau să organizăm o expoziție foto la Cernești, să aducem Alba Iulia la noi în comună pentru cei care nu au reușit să ajungă, să vadă și ei cum a fost. Eu am fost de multe ori la Alba Iulia, și cât am fost primar, dar vă spun sincer că ce am simțit acum a avut o altfel de vibrație și o emoție de nedescris”.

Nelu Șovre, director executiv ADI Maramureș,
fost primar în Cernești

 

 

„Este pentru a doua oară când am mers la Alba Iulia, în coloana de căruțe din Maramureș. Prima dată am fost acum 15 ani, cu o delegație de români din dreapta Tisei. Atunci am fost cu două căruțe și într-o săptămână am ajuns la Alba Iulia. În acest an am fost două zile în convoi, dar fiul meu a parcurs tot traseul. De această dată emoția a fost mult mai mare, având în vedere că și numărul delegației și numărul de căruțe au fost mult mai mari. Dar tot de aceeași popularitate ne-am bucurat și acum 15 ani ca și acum. Primirile în localitățile prin care am trecut au fost incredibile. În acest an m-a emoționat enorm când am văzut oamenii de la balcoanele blocurilor din Alba Iulia cum plângeau și ovaționau alături de noi: «Trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească». De asemenea, m-a impresionat cum
ne-au primit oamenii, felicitările și încurajările. Au venit două bătrâne la noi și ne-au spus că părintele de la Mănăstirea Frăsinei ne transmite că se roagă să ajungem cu bine acasă și ne-a binecuvântat. Pe unde am trecut, ieșeau oameni la poartă cu tăvi cu mâncare. La un moment dat, un băiețel de trei ani striga «mami vreau și eu în căruță», așa că l-am luat în căruță și i-am spus să nu uite că a fost în căruța Centenarului Marii Uniri, moment în care părinții lui nu și-au putut stăpâni lacrimile de emoție. Nu mi-am putut imagina că doi tineri pot să plângă în felul acesta. Asemenea manifestări sunt sincere și din tot sufletul. M-a marcat că am văzut foarte mulți tineri care s-au alăturat convoiului și au simțit românește alături de noi. Am fost un pic dezamăgiți că în Alba Iulia nu ne-a întâmpinat nimeni dintre autorități, dar s-a compensat cu reacția oamenilor care s-au strâns buluc pe lângă noi. Plus că au fost foarte mulți pe internet care au postat imagini cu noi și au spus că asta-i adevărata paradă de Centenar și nu tancurile. Ne-a impresionat că un bătrânel ne aștepta cu o plasă de portocale, cu o pâine și salam să ne dea celor din căruțe. Cu toate că a fost foarte frig, ne-a ajutat Dumnezeu să nu se îmbolnăvească nimeni. M-am întâlnit la Alba Iulia cu mulți oameni din comuna Dumbrăvița, din Chechiș, din Cărbunari și Rus, ba mai mult, cineva a venit din Spania special pentru acest moment. Mesajul meu la finalul acestui drum de Centenar este: Trăiască România Mare și să fim uniți și mai buni pe viitor!”
Liviu Dobrican, șef serviciu logistic și administrativ din cadrul Consiliului Județean Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.