Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Ariile protejate din Maramureş au o strategie de dezvoltare unică în România
În Baia Mare a avut loc prezentarea primei strategii sectoriale pe arii protejate din România, dezvoltată de către Platforma NATURA 2000 Maramureş - un grup de specialişti ce reuneşte autorităţile publice, societatea civilă şi mediul academic din judeţ. Măsurile concrete propuse prin această strategie vor conduce la o gestionare integrată multi-sectorială a ariilor protejate de interes naţional şi comunitar şi la o dezvoltare rurală durabilă în regiune.
La eveniment au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, prefectul judeţului, Anton Rohian, şi reprezentanţi ai Centrului Universitar Nord. Este pentru prima dată când un judeţ are o asemenea strategie.
Documentul strategic a fost realizat în cadrul unui proces de planificare participativă, dedicat îmbunătăţirii protecţiei şi conservării patrimoniului natural protejat al judeţului Maramureş, la care au contribuit, cu expertiză, un număr de 60 de membri ai grupului de lucru, reprezentând autorităţi publice sectoriale, administratori şi custozi de arii protejate, organizaţii nonguvernamentale, mediul de afaceri, instituţii culturale şi universităţi, grupul de lucru desfăşurându-şi formal activitatea în baza a doua ordine ale prefectului (nr.538/2014, nr.291/2015).
Strategia şi procesul prin care aceasta a fost dezvoltată reprezintă o premieră pentru România. Timp de aproape un an de zile, toţi actorii din regiune au lucrat cot la cot pentru a analiza starea ariilor protejate de interes naţional şi comunitar din punct de vedere al resurselor naturale, al resurselor umane şi resurselor sociale, al patrimoniului cultural şi al arhitecturii judeţului Maramureş.
Tot în această analiză s-au identificat pericolele şi ameninţările la adresa reţelei de arii protejate NATURA 2000, iar de acolo au reieşit nevoile reale şi, implicit, oportunităţile pentru valorificarea avantajelor competitive ale judeţului (patrimoniul cultural şi natural) pentru ca acestea să devină principalul motor de dezvoltare. Documentul defineşte clar priorităţile pentru reţeaua de arii protejate din Maramureş, urmând ca acestea să fie integrate şi în strategia de dezvoltare a judeţului pentru perioada 2014-2020.
Preşedintele CJ, Zamfir Ciceu, a spus că această strategie este un câştig pentru Maramureş şi va face totul pentru a pune în practică cele identificate de specialişti. Ciceu a mai spus că problemele de mediu din judeţ sunt sub control, iar în mandatul său nu va aproba construirea de microhidrocentrale pe râurile din Maramureş.
Ciceu a mai amintit şi de importanţa realizării proiectului de la Sârbi (deşeurile menajere) în contextul celor prezentate la simpozion.
În viziunea grupului de lucru Platforma NATURA 2000 Maramureş, sistemul judeţean de arii protejate din Maramureş reprezintă un simbol şi o resursă pentru dezvoltarea comunităţilor, patrimoniul natural şi cultural reprezentând avantajul dezvoltării judeţene.
Strategia de dezvoltare a avut 4 obiective specifice: dezvoltarea de bune practici şi conservarea habitatelor şi speciilor din ariile protejate, dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale, dezvoltarea capacităţii de management a resurselor naturale şi culturale şi educaţia ca resursă principală a dezvoltării durabile.
Soluţiile identificate includ, pentru cele 4 obiective specifice, un portofoliu de proiecte ce conţine 22 de iniţiative din care 3 programe şi 19 proiecte specifice, împreună cu posibile resurse pentru finanţarea lor.
Grupul de lucru, format din reprezentanţi ai autorităţilor publice administrative, administratori ai resurselor naturale, autorităţi sectoriale de reglementare şi control, agenţi economici şi societatea civilă vor continua activitatea pentru a scrie şi implementa Proiectele prioritare propuse: elaborarea planului general de management al sistemului de arii protejate din Maramureş, construcţia unei structuri parteneriale de cercetare şi inovare în domeniul patrimoniului natural şi cultural în scopul evaluării potenţialului serviciilor furnizate de ariile protejate sau construcţia unei structuri parteneriale de promovare a valorificării durabile a serviciilor furnizate de patrimoniul natural şi de către cel cultural.
Materialele au fost prezentate de către reprezentanţii WWF, una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări.
Cele trei programe propuse a fi dezvoltate de către membrii Platformei Natura 2000 Maramureş în scopul revitalizării capitalului social tradiţional şi valorificarea durabilă a capitalului natural sunt:
1. Program de micro-finanţare a activităţilor non - profit în domeniul protecţiei şi conservării biodiversităţii, ce susţin dezvoltarea durabilă.
2. Program pentru conservarea şi protecţia arhitecturii tradiţionale din Maramureş.
3. Program pentru conservarea şi protecţia patrimoniului cultural în Maramureş.